Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Nehezítik a védekezést a lopások

2010.02.24

Az elmúlt években több mint ötven lopás történt a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén. A legtöbb esetben zsilipeket, szivattyútelepeket, elektromos berendezéseket rongáltak meg. Különösen a fémtolvajok okoznak gondot.


A Bakonszeg, Bihartorda, Nagyrábé térségét védő Felmentői szivattyútelepet 2007-ben, egymás után háromszor is megrongálták, gyakorlatilag üzemképtelenné tették. Transzformátort, 15 oszlop közül a kábeleket, a gazfogókat, az úgynevezett gerebeket, villamos- berendezéseket vitték el. Az EON és a TIKÖVIZIG kára elérte a 10 millió forintot, amiből csak az igazgatóság vesztesége több mint 4 millió forint volt.

Megtörtént, hogy  a Berettyó töltésén lévő zsilipet tették teljesen használhatatlanná. Csak ebben az egy esetben a kár meghaladta a 3,5 millió forintot.

Legutóbb a Folyási szivattyútelepet tették tönkre a tolvajok. Ellopták a szivattyú előtt lévő vasrácsokat, a gerebeket, amelyek rendeltetése a vízfolyáson érkező szemét, gaz felfogása. Ezzel üzemképtelenné tették a berendezést, mert ha a szemét bekerül a szivattyúba, akkor tönkre teheti azt. A kár megközelíti az egymillió forintot.

Mindez most, védekezés idején okoz igazán nagy nehézséget a TIKÖVIZIG-nek. Folyáson jelenleg másodfokú a belvízvédelmi készültség. A szivattyútelepet csak ideiglenes módon lehet üzemeltetni. Ha ezt nem tenné meg az igazgatóság, nem csak a külterületek, hanem közvetlenül Folyás és Görbeháza belterülete is veszélybe kerülne. Közvetett hatása pedig ettől jóval nagyobb.

Az igazgatóság felhívja a figyelmet arra, hogy egy-egy ilyen károkozásnak az anyagi veszteségen túl a legnagyobb hátránya az, hogy a környező településeken élők ár- és belvízi biztonsága kerül veszélybe.

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.