Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tiszalöki Arborétum

2011.01.27

Az 1954-ben üzembe helyezett Tiszalöki Vízlépcső mellett, a Tisza bal partján vízügyi igazgatóságunk egy gyűjteményes kertet, parkerdőt telepített. Az akkori építési törmelék és föld depónia helyén, több mint ötven év után ma már gyönyörű erdő van.  A jövő pedig egy angolpark-szerű kialakítás lehet.


AZ ARBORÉTUMarboretum_01_thumb.jpg

 

Maga az Arborétum ma már egy különleges szépségű tájképi kert, angolpark, amely megérett a nagyközönség előtti megnyitásra. A faj-gazdag, nem egy botanikai ritkasággal rendelkező növénygyűjteményt a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, mint a terület kezelője, közparkká kívánja fejleszteni.

A megtervezett fejlesztések alapján, azok megvalósulásával a Felső-Tiszavidéknek egy olyan kiemelkedő értékű kulturális centruma jön itt létre, amely amellett, hogy pihenést, felüdülést nyújt a látogatóknak, de jól szolgálja a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízgazdálkodási nevelés ügyét is.

arboretum_02_thumb.jpgAz Arborétum nagy gondossággal és precizitással összeállított gyűjtemény, 31 hektáron terül el. A fák és cserjék ma már 30-40 évesek. Eddig 164 fa és cserje fajt sikerült meghatározni, de a növényállomány teljes megismerése után a meglévő fajok száma minden bizonnyal 200 fölé emelkedik. Nem egy közülük botanikai ritkaság.

A száraz, alföldi klíma ellenére a folyó közvetlen közelsége jelentősen növeli a páratartalmat. Az évi 600 mm körüli csapadékkal jól gazdálkodnak a növények, a lombok árnyai alatt még a nyári forróság is elviselhetőbbé válik. A parkerdő ökológiai szigetet képez a természet után áhítozó emberek számára.

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.