Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Hetven éves csapadékrekord - Belvízvédekezés 2010

2011.01.28

A TIKÖVIZIG működési területén, a 2009-2010-es hidrológiai évben, területi átlagban 914 mm csapadék hullott. Több állomáson meghaladta az 1000 millimétert, így Balmazújvároson 1053 mm, Tiszalökön 1039 mm, Körösszakálban 1035 mm, Nyíradonyban pedig 1031 mm esett. A sokéves átlag területünkön 550 mm. Az idén leesett csapadék felülmúlta az utóbbi 70 év legcsapadékosabbnak észlelt évet, 1966-ot. Akkor a hidrológiai évben összesen 777 mm csapadékot mértek.


A rendkívüli csapadékosság ellenére 2010-ben, az egyidejűleg elöntött területek nagysága az igazgatóság működési területén 27 850 ha volt. Az ez évi belvizes elöntések nagysága nem rendkívüli, de a tartósságuk kiemelkedő. Nem ritka az a mezőgazdasági terület, melyről az év eleje óta nem fogyott el a belvíz. Az utóbbi 50 évben az elöntött területek nagysága 15 évben közelítette, illetve haladta meg a 25 ezer ha-t. Kiemelkedő az 1966-os év 55 750 hektárral, illetve az 1999-es év 64 400 hektárral.

 

Védekezés egész évben

A TIKÖVIZIG működési területén 2010. január 2-án elrendelt belvízvédelmi készültség 15 nap kivételével a mai napig folyamatosan tart. Az elvégzett védekezési munka nagyságát jellemzi, hogy ezen időszakban a szivattyúsan átemelt belvíz mennyisége meghaladta a 300 millió m3-t, ami a Velencei-tó térfogatának több mint hétszerese. A gravitációsan és szivattyúsan levezetett belvíz mennyisége október végéig megközelítette a 800 millió m3-t.

A továbbra is átlag fölötti mennyiségű csapadékok ellenére valamelyest enyhült a belvíz terhelés a harmadik negyedév közepére. Ennek oka a vegetáció erőteljes párologtatása, a megemelkedett hőmérséklet miatti párolgás és a belvízvédelmi rendszereken végzett vízszállító képesség növelő beavatkozások pozitív hatása. A kedvező hatások ellenére a belvízelvezető rendszer mederteltsége rendkívül magas, helyenként továbbra is mértékadó szint feletti vízállásokkal.

Igazgatóságunk működési területén, október végén a talajvízszint átlagosan 132 cm-rel haladta meg a 2009-es év, hasonló időszakában mért szintet. Ez az érték Tiszadada térségében a 300 cm felett alakult.

A jelenlegi hidrometeorológiai helyzet – megelőző rendkívüli csapadékosság, magas talajvízszint, telített talaj, meglévő belvízi elöntések nagysága – egy átlagos csapadékú időjárás esetén is jelentős belvíztömeg előfordulását vetíti előre.  

A belvízhelyzet kialakulásának elsődleges oka a rendkívüli csapadékosság. Jelen hidrológiai évben a havi csapadékösszegek rendre meghaladták a sokéves átlagot. Egyedül márciusban maradt el a csapadék mennyisége 10 mm-rel a sokéves átlagtól. Jellemzően a sokéves havi átlag másfél- kétszerese jelentkezett. Májusban két és félszerese esett.

 

A helyi vízkár kialakulásának okai és körülményei

A szinte állandó, és időnként nagy intenzitású csapadék, és a rendkívül magas talajvízszinten kívül a belvízlevezető rendszer karbantartási hiányosságai is hozzájárultak a helyi vízkár kialakulásához. A létesítmények fenntartási hiányosságai mind az állami, társulati, külterületen levő önkormányzati és az üzemi műveknél tapasztalható. A külterületi önkormányzati és üzemi műveknél lelhető fel leginkább az elhanyagoltság, a gazdátlanság állapota. Az önkormányzatok, kevés kivétellel csak a belterületekkel foglalkoznak. A külterületek esetében jellemző, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy mely létesítményeket kellene kezelniük.

 

Tározás, vízkormányzás

Belvízvédekezés során  az igazgatóság működési területén 15 tározóban végeztünk belvízvisszatartást, tározást. A legtöbb vízmennyiséget a Nagyiváni tározóban tartottunk vissza 25 475 ezer m3 –rel június 10-én.

Különösen a belterületek védelme érdekében az állandó tározók igénybevételén túl szükségtározásra is sor került. Vízkormányzási feladatokkal a vízminőség védelme, csatorna szakaszok tehermentesítése mellett a belvíztározást, a hatékony belvízvédekezést is elősegítettük.

A belvízvédekezés alatt szükség volt közvetlen (operatív) beavatkozásokra. Így került sor az Országos Műszaki Irányító Törzs engedélyével, illetve jóváhagyásával több csatorna szakasz kotrására, iszaptalanítására. A lefolyási viszonyok javítása érdekében szintén több csatorna szakaszon került sor vízinövényzet kaszálására, gazkiszedésre, uszadék eltávolítására.

A védekezés során egyes tározók töltés szakaszának magasítására, helyreállítására is sor került. Több csatorna szakaszokon a depónia rendezése, gréderezése, helyreállítása, erősítése is megtörtént.

 

                                                                                  Viktor István

                                                                            vízrendezési ügyintéző

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.