Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Megszűnt a harmadfokú belvízvédelmi készültség

2011.02.03

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén  már több napja nem hullott csapadék. Ennek köszönhetően napról-napra javul a belvízhelyzet. Jelenleg 38 550 ha áll víz alatt, ebből vetés 6 650 ha, szántó 10 450 ha, rét-legelő 14 150 ha. Megszűnt a harmadfokú készültség a az Alsó-Nyírvíz-Nagyéri belvízvédelmi szakaszon.


Ennek ellenére továbbra is mind a 12  belvízvédelmi szakaszon védekezni kell. Tegnap négy szakaszon mérsékeltük a készültséget. Harmadfokról másodfokra csökkent a készültség szintje a az Alsó-Nyírvíz-Nagyéri szakaszon, valamint másodfokról elsőre mérsékeltük a készültséget A Kösely-alsó és felső, valamint a Tiszai-középső belvízvédelmi szakaszokon.

  • Másodfok van érvényben: a Tiszai-alsó, a Tiszai-felső, a Kadarcs-Karácsonyfoki, a Hamvas-Sárréti, a Berettyó-alsó, a Berettyó-felső, a Kálló, az Alsó-Nyírvíz-Kati-éri, és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon.
  • Elsőfok van érvényben: a Tiszai-középső, a Kösely-alsó, és a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszokon.

A kialakult belvízhelyzet indokolja, hogy az igazgatóság 20 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek összesen 2,2 millió köbméter belvizet emeltek át a befogadókba.

A nagymennyiségű belvizet az területünkön 20 db belvíztározóban tároljuk, összesen 41 millió köbméter belvizet tartunk vissza.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mellett a társulatok és az önkormányzatok is folyamatosan védekeznek.

  • Másodfokú a készültség a Berettyó, a  Körös-Berettyó, és a Királyéri Vízgazdálkodási Társulatok területén.
  • Elsőfokú készültséget tart, a Hamvas-Sárréti valamint a  Hortobágymenti Vízgazdálkodási Társulat.

Árvízvédelem

A TIKÖVIZIG működési területén jelenleg egyetlen védelmi szakaszon, a Hortobágy-Berettyó bal partján Bucsa és Nádudvar között kell még fenntartani másodfokú árvízvédelmi készültséget, mintegy 35 km hosszon.

Az ár- és belvízvédekezésben összesen 130 fő vett részt.

Debrecen, 2011. február 3.

Bara Sándor       

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.