Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Csökkent a belvízvédelmi készültség

2011.02.04

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén tegnap 0-0,8 mm csapadék hullott. A legtöbb Pocsaj térségében. A belvízhelyzet tovább javult tegnap óta így a Berettyó felső szakaszán megszüntettük a belvízvédelmi készültséget. Ma már a 12 belvízvédelmi szakaszból tizenegy szakaszon védekezünk. Jelenleg 38 450 ha áll víz alatt, ebből vetés 6 650 ha, szántó 10 450 ha, rét-legelő 14 050 ha.


  • Másodfok van érvényben: a Tiszai-alsó, a Tiszai-felső, a Kadarcs-Karácsonyfoki, a Hamvas-Sárréti, a Berettyó-alsó, a Kálló, az Alsó-Nyírvíz-Kati-éri, és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon.
  • Első fok van érvényben: a Tiszai-középső, a Kösely-alsó, és a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszokon.

A kialakult belvízhelyzet indokolja, hogy az igazgatóság 19 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek összesen 2,1 millió köbméter belvizet emeltek át a befogadókba.

A nagymennyiségű belvizet az területünkön 19 db belvíztározóban tároljuk, összesen 41 millió köbméter belvizet tartunk vissza.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mellett a társulatok és az önkormányzatok is folyamatosan védekeznek.

  • Másodfokú a készültség a Berettyó, a  Körös-Berettyó, és a Királyéri Vízgazdálkodási Társulatok területén.
  • Elsőfokú készültséget tart, a Hamvas-Sárréti valamint a  Hortobágymenti Vízgazdálkodási Társulat.

Árvízvédelem

A TIKÖVIZIG működési területén jelenleg egyetlen védelmi szakaszon, a Hortobágy-Berettyó bal partján Bucsa és Nádudvar között kell még fenntartani másodfokú árvízvédelmi készültséget, mintegy 35 km hosszon.

Az ár- és belvízvédekezésben összesen 123 fő vett részt.


Debrecen, 2011. február 4.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.