Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Javuló belvízhelyzet

2011.02.07

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén tegnap nem  hullott csapadék. A 12 belvízvédelmi szakaszból tizenegy szakaszon védekezünk. Jelenleg 37 350 ha áll víz alatt, ebből vetés 6 400 ha, szántó 10 200 ha, rét-legelő 13 700 ha.


  • Másodfok van érvényben: a Tiszai-alsó, a Tiszai-felső, a Kadarcs-Karácsonyfoki, a Hamvas-Sárréti, a Berettyó-alsó, a Kálló, az Alsó-Nyírvíz-Kati-éri, és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon.
  • Első fok van érvényben: a Tiszai-középső, a Kösely-alsó, és a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszokon.

A kialakult belvízhelyzet indokolja, hogy az igazgatóság 17 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek összesen 1,8 millió köbméter belvizet emeltek át a befogadókba.

A nagymennyiségű belvizet az területünkön 19 db belvíztározóban tároljuk, összesen 40,1 millió köbméter belvizet tartunk vissza.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mellett a társulatok és az önkormányzatok is folyamatosan védekeznek.

  • Másodfokú a készültség a Berettyó, a  Körös-Berettyó, és a Királyéri Vízgazdálkodási Társulatok területén.
  • Elsőfokú készültséget tart, a Hamvas-Sárréti valamint a  Hortobágymenti Vízgazdálkodási Társulat.

Csökkentettük a készültséget

Ma reggel 6.00 órától a Hortobágy-Berettyó bal partján Bucsa és Nádudvar között a TIKÖVIZIG másodfokról első fokra  csökkentette  az árvízvédelmi készültséget.

Az ár- és belvízvédekezésben összesen 109 fő vett részt.


Debrecen, 2011. február 7.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.