Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2011.02.11

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén tegnap mindössze 0 és 0,1 mm közötti csapadék hullott. A 12 belvízvédelmi szakaszból 10 szakaszon védekezünk. Jelenleg 36 300 ha áll víz alatt, ebből vetés 6 200 ha, szántó 9 900 ha, rét-legelő 13 350 ha.


Belvízvédelem

  • Másodfok van érvényben: a Tiszai-alsó, a Tiszai-felső, a Kadarcs-Karácsonyfoki, a Hamvas-Sárréti, a Berettyó-alsó, a Kálló, az Alsó-Nyírvíz-Kati-éri, és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon.
  • Első fok van érvényben: a Kösely-alsó, és a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság 17 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek összesen 1,7 millió köbméter belvizet emeltek át a befogadókba.

A nagymennyiségű belvizet az területünkön 19 db belvíztározóban tároljuk, mintegy 40 millió köbméter belvizet tartunk vissza.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mellett a társulatok és az önkormányzatok is folyamatosan védekeznek.

  • Másodfokú a készültség a Berettyó, a  Körös-Berettyó, és a Királyéri Vízgazdálkodási Társulatok területén.
  • Elsőfokú készültséget tart, a Hamvas-Sárréti valamint a  Hortobágymenti Vízgazdálkodási Társulat.

Árvízvédelem

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság egy védelmi szakaszon tart árvízvédelmi készültséget, 35 km-en.

A Hortobágy-Berettyó bal partján Bucsa és Nádudvar között I. fokú a készültségi szint.  


Az ár- és belvízvédekezésben összesen 96 fő vett részt.

 

Debrecen, 2011. február 11.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.