Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2011.02.17

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén tegnap 0-1,7 mm közötti csapadék hullott. A Kálló belvízvédelmi szakaszon tegnap az igazgatóság megszüntette a másodfokú készültséget. A 12 belvízvédelmi szakaszból így ma már 9 szakaszon védekezünk. Jelenleg 34 550 ha áll víz alatt, ebből vetés 5 950 ha, szántó 9 500 ha, rét-legelő 12 700 ha.


Csökkent a készültség

  • Másodfok van érvényben: a Tiszai-alsó, a Kadarcs-Karácsonyfoki, a Hamvas-Sárréti, a Berettyó-alsó, az Alsó-Nyírvíz-Kati-éri, és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon.
  • Első fok van érvényben: a Tiszai-felső, a Kösely-alsó, és a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság 17 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek összesen 1,6 millió köbméter belvizet emeltek át a befogadókba.

A nagymennyiségű belvizet az területünkön 18 db belvíztározóban tároljuk, mintegy 39 millió köbméter belvizet tartunk vissza.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mellett a társulatok és az önkormányzatok is folyamatosan védekeznek.

  • Másodfokú a készültség a Berettyó, a  Körös-Berettyó, és a Királyéri Vízgazdálkodási Társulatok területén.
  • Elsőfokú készültséget tart, a Hamvas-Sárréti valamint a  Hortobágymenti Vízgazdálkodási Társulat.

Árvízvédelem

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság egy védelmi szakaszon tart árvízvédelmi készültséget, 35 km-en.

A Hortobágy-Berettyó bal partján Bucsa és Nádudvar között I. fokú a készültségi szint.  

Az ár- és belvízvédekezésben összesen 85 fő vett részt.

 

Debrecen, 2011. február 17.

 

            Bara Sándor

   
Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.