Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Csökkent a készültség

2011.02.24

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén tegnap0-1,5 mm csapadék hullott. A 12 belvízvédelmi szakaszból 8 szakaszon védekezünk. Jelenleg 32 850 ha áll víz alatt, ebből vetés 5 600 ha, szántó 8 950 ha, rét-legelő 12 100 ha. A Kadarcs-Karácsony-foki, és az Alsó-nyírvíz-Kati-éri belvízvédelmi szakaszokon a II. fokú készültséget I. fokúra mérsékeltük, a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszokon az I. fokú készültséget pedig megszüntettük.


  • Másodfok van érvényben: a Tiszai-alsó, a Hamvas-Sárréti, a Berettyó-alsó belvízvédelmi szakaszokon.
  • Első fok van érvényben: a Tiszai-felső, Kadarcs-Karácsony-foki, a Kösely-alsó, Alsó-nyírvíz-Kati-éri és az Alsó-Nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon. 

Az igazgatóság 15 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek összesen 1,4 millió köbméter belvizet emeltek át a befogadókba.

A nagymennyiségű belvizet az területünkön 18 db belvíztározóban tároljuk, több mint 39 millió köbméter belvizet tartunk vissza. 

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mellett a társulatok és az önkormányzatok is folyamatosan védekeznek. 

  • Másodfokú a készültség a Berettyó, a  Körös-Berettyó, és a Királyéri Vízgazdálkodási Társulatok területén.
  • Elsőfokú készültséget tart, a Hamvas-Sárréti valamint a  Hortobágymenti Vízgazdálkodási Társulat. 

Árvízvédelem 

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság egy védelmi szakaszon tart árvízvédelmi készültséget, 35 km-en. A Hortobágy-Berettyó bal partján Bucsa és Nádudvar között I. fokú a készültségi szint. 

Az ár- és belvízvédekezésben összesen 79 fő vett részt. 

Debrecen, 2011. február 24.

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.