Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2011.02.28

Belvízvédelem

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tegnap nem esett csapadék. A 12 belvízvédelmi szakaszból 8 szakaszon védekezünk. Jelenleg 32 700 ha áll víz alatt, ebből vetés 5 600 ha, szántó 8 900 ha, rét-legelő 12 050 ha.


  • Másodfok van érvényben: a Tiszai-alsó, a Hamvas-Sárréti, a Berettyó-alsó belvízvédelmi szakaszokon.
  • Első fok van érvényben: a Tiszai-felső, Kadarcs-Karácsony-foki, a Kösely-alsó, Alsó-nyírvíz-Kati-éri és az Alsó-Nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság 13 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek összesen 1,2 millió köbméter belvizet emeltek át a befogadókba.

A nagymennyiségű belvizet az területünkön 18 db belvíztározóban tároljuk, több mint 39 millió köbméter belvizet tartunk vissza.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mellett a társulatok és az önkormányzatok is folyamatosan védekeznek.

  • Másodfokú a készültség a Berettyó, a  Körös-Berettyó, és a Királyéri Vízgazdálkodási Társulatok területén.
  • Elsőfokú készültséget tart, a Hamvas-Sárréti valamint a  Hortobágymenti Vízgazdálkodási Társulat.

A védekezésben összesen 70 fő vett részt.

 

 

Debrecen, 2011. február 28.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.