Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Az első forduló végéhez ér a Berettyó projekt

2011.03.01

A Berettyó védtöltéseinek fejlesztési tervei, a partbiztosítás és a mederkorrekció, a műtárgyak felújításának, átépítéseinek tervei, valamint a védelmi központok, gátőrházak, segédőri pihenők tervei elkészültek. Jelenleg a jogerős létesítési és vízjogi engedélyeket várjuk.


A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség még 2007. novemberében írt ki pályázatot a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében állami tulajdonú árvízvédelmi fejlesztésekre kétfordulós, meghívásos pályázati konstrukcióban.

Cél a jelenlegi árvízvédelmi rendszer az előírásoknak megfelelő biztonságú kiépítése. A folyók természetbarát hasznosítása, az árvízzel veszélyeztetett térség gazdasági-társadalmi fejlesztése, az ehhez szükséges infrastrukturális beruházások biztonságos környezetben való megvalósítása.

A Környezet és Energia Operatív Program keretein belül mintegy 3,5 milliárd forint pályázható a Berettyó folyó árvízvédelmi fejlesztéseinek munkálataihoz.

A Berettyó védtöltésének fejlesztése a Kis-sárréti és a Berettyóújfalui ártéri öblözetekben c. pályázatunk lassan az első forduló végéhez ér. A második fordulóhoz szükséges dokumentációkat az engedélyek megléte után tudjuk összeállítani és benyújtani. A második fordulóban, az engedélyek és a részletes megvalósíthatósági tanulmány birtokában fog a Berettyó fejlesztéseinek megvalósításáról dönteni, a döntőbizottság.

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.