Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Lassan javul a belvízhelyzet.

2011.03.05

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén tegnap csapadék nem hullott. A 12 belvízvédelmi szakaszból 8 szakaszon védekezünk. Jelenleg 31 500 ha áll víz alatt, ebből vetés 5 500 ha, szántó 8 750 ha, rét-legelő 11 450 ha.


  • Másodfok van érvényben: a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszon.
  • Első fok van érvényben: a Tiszai-alsó, a Tiszai-felső, Kadarcs-Karácsony-foki, a Kösely-alsó, a Berettyó-alsó, az Alsó-nyírvíz-Kati-éri és az Alsó-Nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon.

2011.03.04-én 10:00 órától a Berettyó-alsó és 11:00 órától a Tiszai-alsó belvízvédelmi szakaszokon a II. fokú belvízvédelmi készültségeket I. fokúra mérsékeltük.

Az igazgatóság 12 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek összesen 757 ezer köbméter belvizet emeltek át a befogadókba.

A nagymennyiségű belvizet az területünkön 17 db belvíztározóban tároljuk, több mint 38,5 millió köbméter belvizet tartunk vissza.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mellett a társulatok és az önkormányzatok is folyamatosan védekeznek.

  • Másodfokú a készültség a Berettyó, a  Körös-Berettyó, és a Királyéri Vízgazdálkodási Társulatok területén.
  • Elsőfokú készültséget tart, a Hamvas-Sárréti valamint a  Hortobágymenti Vízgazdálkodási Társulat.

A védekezésben összesen 61 fő vett részt.

Debrecen, 2011. március 5.

Bara Sándor       

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.