Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Csökkent a készültség

2011.03.11

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tegnap megszüntette a belvízvédelmi készültséget a Kösely-alsó, belvízvédelmi szakaszon. A 12 belvízvédelmi szakaszból így már csak 6 szakaszon védekezünk. Jelenleg 27 950 ha áll víz alatt, ebből vetés 4 850 ha, szántó 7 600 ha, rét-legelő 10 150 ha. A területen tegnap nem esett eső.


  • Egyetlen szakaszon van már csak másodfok érvényben: a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszon.
  • Első fok van érvényben: a Tiszai-alsó, a Tiszai-felső, Kadarcs-Karácsony-foki, Alsó-nyírvíz-Kati-éri, és az  Berettyó-alsó belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság 12 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek mintegy 1,7 millió köbméter belvizet emeltek át a befogadókba.

A nagymennyiségű belvizet az területünkön 17 db belvíztározóban tároljuk, több mint 38,5 millió köbméter belvizet tartunk vissza.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mellett a társulatok és az önkormányzatok is folyamatosan védekeznek.

  • Másodfokú a készültség a Berettyó, a  Körös-Berettyó, és a Királyéri Vízgazdálkodási Társulatok területén.
  • Elsőfokú készültséget tart, a Hamvas-Sárréti valamint a  Hortobágymenti Vízgazdálkodási Társulat.

A védekezésben összesen 48 fő vett részt.

 

 

Debrecen, 2011. március 11.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.