Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2011.03.15

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 12 belvízvédelmi szakaszából 5 belvízvédelmi szakaszon védekezünk. Jelenleg 27 050 ha áll víz alatt, ebből vetés 4 650 ha, szántó 7 400 ha,  rét-legelő 9 850 ha. Területen tegnap 0-1,6 mm csapadék esett. (Hajdúböszörmény 0,3 mm, Hortobágy, Hajdúszoboszló 0,8 mm, Biharnagybajom 1,6 mm)


  • Másodfok van érvényben: a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszon.
  • Elsőfok van érvényben: a Tiszai-alsó, a Tiszai-felső, Kadarcs-Karácsony-foki, és az Alsó-nyírvíz-Kati-éri szakaszokon.

Az igazgatóság 9 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek mintegy 0,7 millió köbméter belvizet emeltek át a befogadókba.

A nagymennyiségű belvizet területünkön 16 db belvíztározóban tároljuk, összesen 36,6 millió köbméter belvizet tartunk vissza.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mellett a társulatok és az önkormányzatok is védekeznek.

  • Másodfokú a készültség a Berettyó, a  Körös-Berettyó, és a Királyéri Vízgazdálkodási Társulatok területén.
  • Elsőfokú készültséget tart, a Hamvas-Sárréti valamint a  Hortobágymenti Vízgazdálkodási Társulat.

A védekezésben összesen 33 fő vett részt.

 

 

Debrecen, 2011. március 15.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.