Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2011.03.17

Belvízvédelem

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén tegnap 0-3,9 mm között hullott csapadék.  Komádi 3,7 mm, Hajdúszovát 0,8 mm, Hajdúszoboszló 1,0 mm, Berettyóújfalu 1,8 mm, Tiszafüred 1,6 mm. A 12 belvízvédelmi szakaszból már csak 5 szakaszon védekezünk. Jelenleg 26 ezer ha áll víz alatt, ebből vetés 4 400 ha, szántó 7 200 ha, rét-legelő 9 400 ha.


  • Egyetlen szakaszon van már csak másodfok érvényben: a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszon.
  • Első fok van érvényben: a Tiszai-alsó, a Tiszai-felső, Kadarcs-Karácsony-foki, és az Alsó-nyírvíz-Kati-éri belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság 9 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek mintegy 0,7 millió köbméter belvizet emeltek át a befogadókba.

A nagymennyiségű belvizet az területünkön 16 db belvíztározóban tároljuk, több mint 36,6 millió köbméter belvizet tartunk vissza.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mellett a társulatok és az önkormányzatok is folyamatosan védekeznek.

  • Másodfokú a készültség a Berettyó, a  Körös-Berettyó, és a Királyéri Vízgazdálkodási Társulatok területén.
  • Elsőfokú készültséget tart, a Hamvas-Sárréti valamint a  Hortobágymenti Vízgazdálkodási Társulat.

 

A védekezésben összesen 33 fő vett részt.

 

 

Debrecen, 2011. március 17.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.