Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Ismét nőtt az elöntött terület

2011.03.21

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén az utóbbi napok esőzéseinek köszönhetően 1900 hektárral nőtt az elöntött terület.  Jelenleg 27 900 ha áll víz alatt, ebből vetés 4 800 ha, szántó 8 050 ha, rét-legelő 9 400 ha. Tegnap térségünkben 0-3,2 mm között hullott csapadék. Berettyóújfalu 1,8 mm, Nyírábrány 2,2 mm, Darvas 3,2 mm. A 12 belvízvédelmi szakaszból 5 szakaszon védekezünk.


  • Egyetlen szakaszon van már csak másodfok érvényben: a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszon.
  • Első fok van érvényben: a Tiszai-alsó, a Tiszai-felső, Kadarcs-Karácsony-foki, és az Alsó-nyírvíz-Kati-éri belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság 7 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek mintegy 0,7 millió köbméter belvizet emeltek át a befogadókba.

A nagymennyiségű belvizet az területünkön 17 db belvíztározóban tároljuk, több mint 37 millió köbméter belvizet tartunk vissza.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mellett a társulatok és az önkormányzatok is folyamatosan védekeznek.

  • Másodfokú a készültség a Berettyó, a  Körös-Berettyó, és a Királyéri Vízgazdálkodási Társulatok területén.
  • Elsőfokú készültséget tart, a Hamvas-Sárréti valamint a  Hortobágymenti Vízgazdálkodási Társulat.

A védekezésben összesen 31 fő vett részt.

 

 

Debrecen, 2011. március 21.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.