Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Lassan csökken az elöntés

2011.03.28

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén tegnap 0,7-11,3 mm közötti eső esett.  Tiszalök 11,3 mm, Hajdúnánás 10,4 mm, Polgár 9,5 mm, Hajdúböszörmény 6,5 mm, Hortobágy 6,2 mm, Nyíradony 4,8 mm, Berettyóújfalu 2,7 mm, Pocsaj 0,7 mm. A 12 belvízvédelmi szakaszból 7 szakaszon védekezünk. Jelenleg 26 800 ha áll víz alatt, ebből vetés 4 800 ha, szántó 7 600 ha, rét-legelő 9 450 ha.


  • Másodfok van érvényben: a Hamvas-Sárréti és a Berettyó alsó belvízvédelmi szakaszokon.
  • Első fok van érvényben: a Tiszai-alsó, a Tiszai-felső, a Tiszai-közpső, Kadarcs-Karácsony-foki, és az Alsó-nyírvíz-Kati-éri belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság 9 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek 1,4 millió köbméter belvizet emeltek át a befogadókba.

A nagymennyiségű belvizet a területünkön 17 db belvíztározóban tároljuk, több mint 37 millió köbméter belvizet tartunk vissza.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mellett a társulatok és az önkormányzatok is folyamatosan védekeznek.

  • Másodfokú a készültség van érvényben a Berettyó, a  Körös-Berettyó, és a Királyéri Vízgazdálkodási Társulatok területén.
  • Elsőfokú készültséget tart, a Hamvas-Sárréti valamint a  Hortobágymenti Vízgazdálkodási Társulat.

 

 

A védekezésben összesen 47 fő vett részt.

 

 

Debrecen, 2011. március 28.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.