Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Ráadásra volt szükség…

2011.03.28

Víz Világnap 2011

Hatalmas érdeklődés mellett tartottuk meg az immár egy évtized óta hagyománnyá vált víz világnapi osztályfőnöki órákat. Az idén, 10 általános illetve középiskolából több, mint 700 diák vett részt aktívan  a rendhagyó órákon. A siker nem maradt el. Ráadás tanórát kellett szervezni, ami fiatal kollégáimat dicséri.


Takarékos év, takarékos Víz Világnap. Igaz ez, a hagyományos osztályfőnöki óráinkra is. Az idén, egy hét helyett három napon át napi hat órában váltották egymást az általános és a középiskolás diákok. A mennyiség viszont egyáltalán nem ment a minőség rovására.

 

„Víz a városokért, városok a vízért”

Mint minden évben, így az idén is a világnap szlogenjének jegyében állították össze fiatal mérnökeink az anyagot. Még tisztán emlékezve az iskolás évekre, lelkesen dolgoztak azon, hogy tartalmas, érdekes, a megszokottól eltérő tematikát állítsanak össze, tudva azt, hogy a gyerekek figyelmét csak jó dolgokkal lehet felkelteni. Mondhatom, sikerült. Az osztályok mindegyikében több olyan érdeklődő gyerek is volt, aki kérdezett, visszakérdezett és véleményt mondott. Sokszor a szünetet is feláldozták, csak hogy választ kapjanak kérdéseikre.  A legnagyobb sikere a tényanyagok után mégis a kísérleteknek volt. Saját szemükkel győződhettek meg arról, hogy a talajon átszűrődve milyen könnyen eljut a szennyeződés, jelen esetben a vizet kékre festő rézgálic a talajvízig. Ezen felül mini „víztisztítót” és készítettek szűrőpapír, aktív szén, homok és kavics segítségével, amely látványosan megszűrte az utcáról összegyűjtött sáros vizet. A kisebbek egyszerű keresztrejtvényt is fejtettek, de ámulattal csodálkoztak rá a mini „kiállításra” is, ahol felfedezhették, hogy a testápolótól a joghurtig mindenben található víz.

 

Nem csak gyerekeknek…

Az órák sikerét mutatja, hogy minden évben, így az idén is vidéki iskolákban is kell kihelyezett tanítást tartani. Monostorpályiból minden évben keresnek bennünket, kérve a fiatal előadóink segítségét. Az idén, a lelkes helyi szervező kibővítette a létszámot. Gyerekek mellett a kíváncsi, érdeklődő felnőttek is részt vettek az órákon.

 

Kedves kollégák! Munkátokat, lelkesedéseteket köszönöm. Számítok rátok jövőre is!

 

Nagy Annamária, pr vezető

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.