Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Lassan javul a belvízhelyzet

2011.03.31

Lassan javul a belvízhelyzet

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén tegnap  nem esett eső.  Tegnap óta újabb 300 hektárral csökkent az elöntött terület. Jelenleg 25 750 ha áll víz alatt, ebből vetés 4 700 ha, szántó 7 250 ha, rét-legelő 9 ezer ha. A 12 belvízvédelmi szakaszból 7 szakaszon védekezünk.


  • Másodfok van érvényben: a Hamvas-Sárréti és a Berettyó alsó belvízvédelmi szakaszokon.
  • Első fok van érvényben: a Tiszai-alsó, a Tiszai-felső, a Tiszai-közpső, Kadarcs-Karácsony-foki, és az Alsó-nyírvíz-Kati-éri belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság 12 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek 1,5 millió köbméter belvizet emeltek át a befogadókba.

A nagymennyiségű belvizet a területünkön 17 db belvíztározóban tároljuk, összesen 36 millió köbméter belvizet tartunk vissza.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mellett a társulatok és az önkormányzatok is folyamatosan védekeznek.

  • Másodfokú a készültség van érvényben a Berettyó, a  Körös-Berettyó, és a Királyéri Vízgazdálkodási Társulatok területén.
  • Elsőfokú készültséget tart, a Hamvas-Sárréti valamint a  Hortobágymenti Vízgazdálkodási Társulat.

 

A védekezésben összesen 40 fő vett részt.

 

 

Debrecen, 2011. március 31.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.