Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Csökken az elöntött terület

2011.04.08

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén egy nap alatt 450 ezer hektárral csökkent az elöntött terület. Jelenleg 21 550 ha áll víz alatt, ebből vetés 4 050 ha, szántó 5 950 ha, rét-legelő 7 350 ha. A 12 belvízvédelmi szakaszból 6 szakaszon védekezünk. Tegnap  térségünkben nem esett újabb eső.


  • Másodfok van érvényben: a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszon.
  • Első fok van érvényben: a Tiszai-alsó, a Tiszai-felső, a Tiszai-közpső, Kadarcs-Karácsony-foki, és az Alsó-nyírvíz-Kati-éri belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság 9 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek 653 ezer köbméter belvizet emeltek át a befogadókba.

A nagymennyiségű belvizet a területünkön 12 db belvíztározóban tároljuk, összesen 30 millió köbméter belvizet tartunk vissza.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mellett a társulatok és az önkormányzatok is folyamatosan védekeznek.

  • Másodfokú készültség van érvényben a Berettyó és a  Körös-Berettyó Vízgazdálkodási Társulat területén.
  • Elsőfokú készültséget tart, a Hamvas-Sárréti Vízgazdálkodási Társulat.

 

A védekezésben összesen 37 fő vett részt.

 

 

Debrecen, 2011. április 8.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.