Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Lassan javul a belvízhelyzet

2011.04.12

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén egy nap alatt 1300 hektárral csökkent az elöntött terület.  Jelenleg 18 350 ha áll víz alatt, ebből vetés 3 250 ha, szántó 5 ezer ha, rét-legelő 6 500 ha. A 12 belvízvédelmi szakaszból továbbra is 5 szakaszon védekezünk. Térségünkben tegnap 0 -3,0 mm közötti csapadék hullott. Polgár 1,5 mm, Pocsaj 1,8 mm, Nyírábrány, Nyíradony 3,0 mm.


  • Másodfok van érvényben: a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszon.
  • Első fok van érvényben: a Tiszai-alsó, a Tiszai-felső, a Tiszai-közpső, és az Alsó-nyírvíz-Kati-éri belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság 7 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek 607 ezer köbméter belvizet emeltek át a befogadókba.

A belvizet a területünkön 10 db belvíztározóban tároljuk, összesen mintegy 29 millió köbméter belvizet tartunk vissza.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mellett a társulatok és az önkormányzatok is folyamatosan védekeznek.

  • Másodfokú készültség van érvényben a Berettyó Vízgazdálkodási Társulat területén.
  • Elsőfokú készültséget tart a Hamvas-Sárréti Vízgazdálkodási Társulat.

 

A védekezésben összesen 33 fő vett részt.

 

Debrecen, 2011. április 12.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.