Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Árvízvédelmi felkészítés

2011.04.18

A polgári védelmi szervezetek részére árvízvédekezéssel kapcsolatos elméleti és gyakorlati felkészítést tartott a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Hajdú-Bihar Megyei Polgári Védelmi Szövetség támogatásával 2011. április 8-án, Körösszakálon. A katasztrófavédelmi előadáson a TIKÖVIZIG néhány munkatársa is részt vett.


Az elméleti felkészítés során elsőként Nyalka Miklós nyugdíjas állományú polgárvédelmi alezredes beszélt általános fogalmakról mint például a polgári védelem vagy a  katasztrófavédelem. Őt követte Boros Barnabás a berettyóújfalui mentőállomás mentőtisztje, akitől a balesetekről, illetve azok ellátási módjáról tudtunk meg többet. Végül Vécsey Tibor a TIKÖVIZIG berettyóújfalui szakaszmérnökségének vezetője mesélt az árvíz elleni védekezés lehetőségeiről és megoldásairól.

Ezt követően a polgári védelem önkénteseivel és beosztott állományával a település határában - Sebes-Körös folyó jobb partján - többféle védekezési móddal ismerkedtünk meg, és a különféle ideiglenes védművek kiépítésében magunk is részt vehetünk.

A következő védekezési módszereket gyakoroltuk „élesben”:

  • hullámverés elleni rőzsés védekezés (két módozatban)
  • nyúlgátépítés homokzsákból
  • nyúlgátépítés pallós védekezési móddal
  • bordás megtámasztás
  • buzgár elfogás

 

 

Bodnár Lajos

Árvízvédelmi és folyószabályozási osztály

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.