Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért

2011.05.23

Hajdú-Biharban több ezer ember mozdult meg

A TIKÖVIZIG koordinálásában zajló TeSzedd hajdú-bihari rendezvény, az országosan kiemelt 4 helyszín egyike volt. A programot, a Bánki Tájház területén Kovács Zoltán kommunikációért felelős államtitkár és Tóth Attila a Hajdú-Bihar megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg. Egy nap alatt 850 köbméter szemét gyűlt össze.


A  „TeSzedd!  Önkéntesen  a tiszta Magyarországért” című akcióra Hajdú-Bihar megyében összesen 275 regisztráció érkezett be, ebből 178 magánszemély, 44 közintézmény, 37 civil szervezet és 16 vállalkozás, ami összesen 6623 megmozduló önkéntest jelent a megyében. Ténylegesen mintegy ötezer önkéntes jelent meg a kijelölt szemétszedési pontokon és több mint 850 köbméter szemetet gyűjtöttek össze. 2011. május 21-én Magyarország történetének   eddigi   legnagyobb  önkéntes  akcióját  szervezte  a  Közigazgatási  és Igazságügyi  Minisztérium  (KIM)  és  a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az Önkéntes Központ  Alapítvánnyal  (ÖKA)  együttműködve. A nagyszabású hulladékgyűjtő eseményen a várakozások szerint országszerte közel 160.000 önkéntes mozdulhat meg. A  TeSzedd! az Önkéntesség  Európai  Évének  legfontosabb  magyarországi eseménye. A szervezők  szeretnék  felhívni  a  figyelmet az  önkéntes tevékenységek fontosságára, valamint  arra,  hogy  kellő  odafigyeléssel és rendszeres szemétszedéssel elősegítjük környezetünk megóvását.

Az    érdeklődők    2011.    április    21.   óta   regisztrálhattak   önkéntesnek   a http://www.teszedd.hu honlapon, ahol a jelentkezések szerdai lezárultáig közel 160.000 magánszemély,   156   vállalat,  403  civil  szervezet  és  551 közintézmény  jelezte részvételét.

Hajdú-Bihar megye 32 települése csatlakozott az akcióhoz, a legtöbben – 2138 fő- Debrecenből jelezték szándékukat. A debreceni 182 regisztrált közül 140 fő magánszemélyként csatlakozik, míg a többiek szervezetüket képviselve. Kiemelkedő szerepe van még néhány településnek: Balmazújvároson 955 fő, Hajdúnánáson 620 fő, Hajdúszoboszlón pedig 390 fő szedett szemetet a szombati nap folyamán. Az akció sikerének tekinthető, hogy kisebb településekről is futottak be regisztrációk szép számmal.

Fotók megtekintése>>>

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.