Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Kezdődhet a munka…

2011.07.11

Július elején átadták a munkaterületet a kivitelezőnek a belvízcsatornák rekonstrukciójához.  Ezzel elkezdődődött a kivitelezés. A „TIKÖVIZIG vízrendezési főműveinek rekonstrukciója II/B ütem” projekt keretében egyebek mellett 103 km hosszan kotorják meg a csatornákat.


A rekonstrukció tervét a „Belvízvédelemhez kapcsolódó térségi vízrendezés” keretében ÉAOP-2009-5.1.2. D1 jelű pályázati felhívásra nyújtotta be a TIKÖVIZIG.

A Regionális Fejlesztés Operatív Program Irányító hatóság az igazgatóság  „TIKÖVIZIG vízrendezési főműveinek rekonstrukciója II/ B ütem (belvízcsatornák) „ ÉAOP-5.1.2/D1-09-2010-0007 jelű pályázatát 794 560 943 Ft elszámolható összköltséggel támogatásra érdemesnek ítélte. A támogatási szerződést 2010. októberében írták alá.

A rekonstrukció megfelelő befogadási feltételeket teremt az önkormányzatok és a társulatok által tervezett fejlesztésekhez és felújításokhoz, illetve az érintett belvízlevezető rendszer legkritikusabb szakaszait helyreállítják. A védekezési költségek mérsékelhetők, illetve a hatékonyabb és gyorsabb belvízlevezetés következtében a belvíz károk is csökkennek. A rekonstrukció során több mint 103 km hosszú csatorna szakasz iszaptalanítása, helyreállítása, műtárgyak építése, átépítése történhet meg.

A projektek tervezett teljes befejezési határideje 2012. július.

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.