Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Felgyorsult az Ivóvízminőség-javító Program

2011.09.12

Az Ivóvízminőség-javító Program végrehajtásának felgyorsítása érdekében a 1224/2011. (VI. 29.) Korm. határozat előírta, hogy a Környezet és Energia Operatív Programban biztosított támogatás feletti önerőt teljes mértékben biztosítsák az EU Önerő Alapból a pályázó Önkormányzatok részére.Ezzel elgördült egy jelentős akadály a program  végrehajtása elöl.


A Nemzeti Fejlesztési Terv időszakában odaítélt uniós és hazai források támogatásával első ütemben az Észak-Alföldi Régió területén 41 településen, ebből Hajdú-Bihar megye területén 12 településen történt meg az arzénmentesítési technológia kiépítésével a fejlesztés. Ezeknél a településeknél jelenleg tart a próbaüzem. A 2003-tól kezdődő előkészítési munkát követően, az ÉARFÜ Nonprofit Kft. koordinálásával 2010. december végén a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez Hajdú-Bihar megyéből 21 település nyújtott be sikeres ivóvízminőség-fejlesztési pályázatot.

A pályázatok benyújtása előtt, szinte az utolsó percben az érintettek köréből jelentős számú település kilépett, aminek fő oka az önerő előteremtésének nehézsége, illetve a fejlesztéssel jelentősen megemelkedett vízdíjak. A támogatási programok koordinálatlansága miatt egyes önkormányzatoknak egyszerre több uniós pályázat önerejét is elő kellett teremteni és a fejlesztés eredményeként azzal a ténnyel is szembesülniük kellett, hogy a vízdíjban kötelezően figyelembe kell venni az amortizációs költségeket is.

Ezeknek a problémáknak az eredményeként országosan megközelítőleg 60 település illetve önálló vízellátó rendszerrel rendelkező településrész nem teljesítette az uniós elvárásokat, miközben már 2011-et írunk. A határidők leteltek, az EU részéről a kötelezettségi eljárást az országnak el kell kerülnie. A Kormány ezért, az Ivóvízminőség-javító Program végrehajtásának felgyorsítása érdekében hozta a fent említett rendeletet. A Kormányhatározatban megjelölték a felelősöket és a végső határidőket, amelyek nagyon szűkösek.

Ez a 100 %-os támogatás vonatkozik a már támogatásra benyújtott és még szerződéssel nem rendelkező projektekre. (Ivóvízminőség-javító Program II. ütem) Dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (továbbiakban: VM) környezetügyért felelős államtitkára levélben kérte a Kormányhivatalok segítségét a program végrehajtásának elősegítéséhez. A VM a pályázatok előkészítésével kapcsolatban kérte a területileg illetékes Vízügyi Igazgatóságok sokoldalú szakmai támogatását.

Ezt követően 2011. július 11-én a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal összehívásával a VM és a Tiszántúli Környezetvédelmi Vízügyi Igazgatóság (továbbiakban TIKÖVIZIG), valamint az országos koordinátorként kijelölt Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Vízügyi Igazgatóság részéről tájékoztatták a megyében érintett önkormányzatok polgármestereit a sürgető feladatról.

 

A tájékoztató leglényegesebb elemei az alábbiak:

- a támogatás csak a rendeletben szereplő, ill. Országos Közegészségügyi Intézet (továbbiakban: OKI) támogató javaslatával rendelkező településre vonatkozik

- 100% támogatási lehetőséget kap minden kötelezett önkormányzat

- ellenkező esetben 2012. január 1-től átmeneti vízellátást fognak elrendelni

- a kötelezettség-szegők nem pályázhatnak más uniós forrásokra

- testületi határozattal kell megerősíteni a részvételi szándékot 2011. augusztus 31-ig

- a pályázatokat 2011. december 15-ig be kell nyújtani

A TIKÖVIZIG működési területén érintettek körét megvizsgálva azokra a településekre is kiterjedt a fejlesztési lehetőség, akiknél az elmúlt évek hatósági vízminőségi eredményei alapján az OKI a támogató nyilatkozatot megadja. A tájékoztatót követően néhány személyes és telefonos konzultációt eredményeként az önkormányzati testületi határozatok hiánytalanul beérkeztek a TIKÖVIZIG-hez. A kötelezettek körének véglegesítése a napokban történik.

 

TIKÖVIZIG területén az érintett települések köre:

  1. I.                   ütemben fejlesztést végrehajtó települések:

Nagyiván, Csökmő, Darvas, Ebes, Hajdúnánás, Mezősas, Nyíradony, Pocsaj, Esztár, Sáp, Bihartorda, Nagyrábé, Bihardancsháza

  1. II.                ütemben pályázatot benyújtó települések társulatonként:

Észak-Hajdúsági Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás

Hajdúnánás, Hajdúdorog, Görbeháza

Hajdú-Bihari Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás

Báránd, Derecske, Hortobágy, Hortobágy-Szásztelek, Kaba, Nádudvar, Tetétlen, Bedő, Berekböszörmény, Furta, Körösszegapáti, Vekerd, Zsáka

Kelet-Hajdúsági  Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás

Hosszúpályi, Létavértes, Mikepércs, Nyíradony, Vámospércs, Újléta

Nyírségi Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás

A TIKÖVIZIG működési területéről két település:Bocskaikert, Téglás

  1. III.             ütemben, a program felgyorsításában szereplő kötelezett települések, településrészek:

Hajdúhadház, Hajdúhadház-Fényestelep, Komádi, Komádi-Dobaipuszta, Komádi-Gyártelep, Magyarhomorog, Püspökladány, Berettyóújfalu, Álmosd, Bagamér, Biharnagybajom, Sárrétudvari, Szerep, Bojt, Nyírábrány, Hajdúbagos, Kokad, Újszentmargita, Újszentmargita-Tuka, Nyírlugos, Tiszafüred-Kócsújfalu

Időközben négy település, településrész megvalósította a fejlesztést: Egyek-Telekháza, Fülöp, Hajdúböszörmény-Pród, Tiszacsege-Nagymajor

 

Ménesné Óvári Judit

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.