Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Szakmai kiránduláson az árvízvédelmi osztály

2011.11.22

Az árvízvédelmi és folyószabályozási osztály 2011. október 25-26-án szakmai kiránduláson vett részt. A kirándulás célja a Felső–Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén lévő belvízelvezető csatornákon  építés alatt álló védművek  megismerése, továbbá a Szabolcsi földvár, a Tokaj borvidéke, a Tiszalöki vízlépcső, valamint a Tiszai védvonal közelében lévő árvízi műemlékek megtekintése volt.


Utazásunk első állomása Nyíregyháza, „Gangesz” csatorna partja, ahol már a FETIKÖVIZIG munkatársai vártak bennünket. A megismerkedést követően a csatorna bejárására került sor, mely során megtekintettük az építés alatt álló többsoros rőzsefonatos rézsűmegtámasztást, illetve a csatorna íveiben elhelyezett gabion támfalakat. Szakmai kísérőink részletesen ismertették a védművek szerkezeti kialakítását, valamint az építési sajátosságait.

A szakmai ismeretek elsajátítása után a Szabolcsi földvár felé vettük utunkat. Egy rövid körséta alatt felelevenítettük történelmi ismereteinket, majd a megfáradt csapat egy Tokaj hegyoldali hangulatos kis étterem tért be a délelőtti fáradalmait feledtetni.

A délután folyamán Osztályvezetőnk vezetésével bejártuk a Tiszalöki Vízlépcsőt, majd a szomszédságában lévő védelmi központban elfoglaltuk szálláshelyünket.

Másnap a bőséges reggeli elfogyasztását követően az elsőrendű tiszai védvonal bejárására, valamint a védvonal közelében lévő árvízi műemlékek megtekintésére került sor.

A kirándulásuk végén a Tiszacsegei védelmi központba összegeztük az élményeket és megállapítottuk, hogy sok új élménnyel és szakmai tapasztalattal gazdagodtunk ezen a két napon.

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.