Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Jól halad a belvízcsatornák kotrása - további 100 km csatornát újítanak fel

2011.12.01

Folyik a küzdelem a rengeteg kárt okozó belvíz ellen a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság működési területén. 201 kilométernyi csatorna kotrásával már szeptemberben végeztek a szakemberek. A szintén uniós finanszírozású második ütemben további 100 km csatornát kotornak meg. Így a két ütemben végrehajtott munkák során, mintegy másfél év alatt, az igazgatóság kezelésében lévő 1 324 km belvízcsatorna egynegyede megújul.


tikovizig_logo.pngUSZT_logo_RGB_225x70.jpg

A belvízrendszer felújítását szolgálja „TIKÖVIZIG VÍZRENRENDEZÉSI FŐMŰVEK REKONSTRUKCIÓJA II./B ÜTEM” (ÉAOP-5.1.2/D1-09-2010-0007)elnevezésű projekt.

A projekt hosszú távú célja a belvízi elöntések nagyságának és idejének csökkentése, a károkozások, a védekezési költségek mérséklése, valamint az állami kezelésű főművek védelmi képességének megőrzése.
A munkák szükségességét egyrészt az önkormányzati fejlesztések, a megvalósítandó társulati rekonstrukciós munkák befogadási feltételeink biztosítása indokolja. Ezen felül az állami belvízlevezető hálózat legkritikusabb szakaszait is helyre kell állítani. A beavatkozásoknak köszönhetően az érintett települések belvízelvezetésének hatékonysága is megnő.

A projekt által érintett vízgyűjtőn 59 település vízelvezetési feltételei javulnak. Az állami kezelésű belvízlevezető rendszer projektben szereplő rekonstrukciója mintegy 3 510 km2 vízgyűjtőre fejti ki hatását. Ezen területen nő a belvízlevezetés hatékonysága, csökken a belvízvédekezés költsége.

A rekonstrukció során több mint 103 km hosszú csatorna szakasz iszaptalanítása, burkolat, rézsű helyreállítása, műtárgyak építése, felújítása történik meg.

A kivitelező „Duna-Drén” Konzorcium – a kedvező időjárásnak is köszönhetően - a műtárgyak építését, átépítését befejezte. A csatorna szakaszok 80 százalékának kotrása és a rézsűk helyreállítása is megtörtént.

A projekt legnagyobb szabású munkái, a Kálló-ér illetve a Király-ér felújítása van még folyamatban.

A projekt tervezett összköltsége 795 millió Ft, a teljes befejezése 2012. július 31-re várható.

Infoblokk2_altalanos_tobbes_modositott2.jpg
TIKÖVIZIG
4025 Debrecen, Hatvan u. 8-10.
E-mail: titkarsag@tikovizig.hu
www.tikovizig.hu
www.ujszechenyiterv.hu

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.