Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Közfoglalkoztatás 2011

2011.12.13

Decemberben véget ér a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság idei, tizenegy és fél hónapra tervezett közfoglalkoztatási programja. Az év során az igazgatóság átlagosan kétszázötven állástalannak tudott munkát adni.


Az igazgatóság ismétlődő és fontos feladata az árvízvédelmi töltések és hullámterek, valamint a belvízelvezető művek rendszeres karbantartása. A közfoglalkoztatási program keretében dolgozó munkavállalók nagymértékben segítették a karbantartási feladatok elvégzését.  A közfoglalkoztatottak kaszálást, gaztalanítást végeztek mintegy kétmillió négyzetméteren. Jelentős, több mint négyszázezer négyzetméternyi területen cserjét irtottak. Elsősorban a csak kézi erővel elvégezhető-elvégzendő feladatoknál foglalkoztattuk a munkavállalókat.

Néhány munka, amit még elvégeztek ebben az időszakban:

  • parlagfű irtás                            114 nap,
  • iszaptalanítás                           3 830 m3,
  • műtárgykarbantartás                 4 200 óra,
  • töltés domborítás                      76 600 m2,
  • nádvágás                                 6 010 m2,
  • gátőrtelep fenntartás                 1 800 óra,
  • uszadék kiszedés                      15 405 fm,
  • erdősáv gallyazás                     2 480 fm.

A fenti feladatok kézimunka-, és időigényesek, melyek elvégzéséhez nagy segítséget jelentett a közfoglalkozatási program. Ezek a munkák a működési területünkön, a Tisza balpartján, a Keleti-főcsatornán és más, a kezelésünkben lévő vízfolyásokon történtek.

kozmunka2_thumb.jpgAz idei létszámadatok:

-       felvételre került:                 317 fő
-       kilépett:                               60 fő
-       összes foglalkoztatott:       257 fő

 


Az igazgatóság nagy figyelmet fordított arra, hogy a Hortobágy Nemzeti Park és a Natura 2000 természet-megőrzési területeket érintő gaztalanítási és cserjézési tevékenységet nem végzett a költési időszakban.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság több mint 2500 főt foglalkoztatott közmunka programok keretében, amelyben 1997 óta vesz részt.

Az idei évi tapasztalat alapján ki lehet jelenteni, hogy a közfoglalkoztatási program elérte célját. A program lefedte az igazgatóság teljes működési területét, ezen belül az ár- és belvíztől többszörösen veszélyeztetett települések és térségek környezetét. Átmenetileg segítik az érintett települések lakosainak munkavégzésbe történő bevonását. A közmunkások a legtöbb esetben olyan munkákat végeztek, amelyet saját forrás hiányában az igazgatóság nem tudott volna megoldani. A legnagyobb jelentősége pedig abban van a programnak, hogy az elvégzett munkák az ár- és belvízvédekezés eredményességét növelik, a lefolyási viszonyokat javítják.

Kapcsolódó galéria >>

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.