Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Egymilliárd forintból újul meg a csatornák egynegyede - befejeződött az első ütem

2011.12.14

Több mint 200 kilométernyi csatorna kotrása és 19 szivattyútelep felújítása fejeződött be a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén. Az egymilliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően jelentősen javult az ár- és belvíz biztonság a térségben, ahol eddig állandó gondot okoztak az áradások. A beruházás második ütemében további 100 kilométer csatorna újul meg, ezek a munkák is megfelelően haladnak.


tikovizig_logo.pngUSZT_logo_RGB_225x70.jpg

A belvízrendszer felújítását szolgálja az ÉAOP-2007-5.1.2.D számú „Települési bel- és külterületi vízrendezés” című konstrukció keretében megvalósult „TIKÖVIZIG VÍZRENDEZÉSI FŐMŰVEINEK REKONSTRUKCIÓJA I. ÜTEM” (ÉAOP -5.1.2/D-2f-2009-0007) elnevezésű projekt.

A helyreállítási munkákra azért volt szükség, mert a csatornák medre feliszapolódott, és annyira benőtte a növényzet, hogy a víz nem tudott szabadon lefolyni. A fejlesztések első ütemében összesen 201 km hosszú belvízcsatorna kotrása történt meg, amivel gyakorlatilag az érintett csatornaszakaszok eredeti állapota helyreállt.

A most befejeződött első ütem, a TIKÖVIZIG kezelésében levő összesen 1 324 km belvízcsatorna mintegy 15%-át érintette. Ez azért is jelentős, mert az utóbbi tíz évben évente mindössze 1-4 százaléknyi területen tudta az igazgatóság kotorni a csatornákat.

A projekt részeként 19 szivattyútelepet is felújítottunk, ezek a belvízi védekezéskor segítik a vizek átemelését a földekről a befogadó csatornákba. A TIKÖVIZIG kezelésében levő és a főbefogadóba emelő szivattyútelepek üzemelése kihatással van a hozzá kapcsolódó teljes vízgyűjtő belvízmentesítésére, és ezáltal az önkormányzati, a társulati
és az egyéb kezelésben levő vízelvezető művek üzemeltetésére is. Üzemképességük megőrzése ezért kiemelten fontos. Ha a védekezés közben meghibásodnak, az így kieső kapacitás pótlása rendkívül drága.

A most befejeződött projekt egymilliárd forintba került, a beruházásnak köszönhetően a jövőben csökken a belvízzel elöntött területek nagysága. Ennek hatására a károk és a védekezés költségei is mérséklődnek. Szintén fontos szempont, hogy az állami kezelésű főművek védelmi képessége megmaradjon.

Az egymilliárdos beruházás biztosítja az Észak-Alföldi Operatív Program pályázat keretében megvalósuló önkormányzati fejlesztések, és a tervezett vízgazdálkodási társulati rekonstrukciók feltételeit is. A 19 szivattyútelep felújítása, valamint a 201 kilométer hosszú csatorna szakaszok kotrása mintegy 4 000 km2 vízgyűjtőre fejti ki hatását, ahol 72 település vízelvezetési feltételei javulnak.

Infoblokk2_altalanos_tobbes_modositott2.jpg
TIKÖVIZIG
4025 Debrecen, Hatvan u. 8-10.
E-mail: titkarsag@tikovizig.hu
www.tikovizig.hu
www.ujszechenyiterv.hu

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.