Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Vállalkozás, védekezés ... MBSZ 2011

2012.01.10

A Műszaki Biztonsági Szolgálatot, a védekezések tavaly nem tették próbára annyira, mint 2010-ben. Akkor, a működési területünkön végzett védekezésen kívül, az edelényi árvízvédekezés és az ajkai zagytározó szakadás okozta környezetszennyezés, vörösiszap felszámolásában is közreműködtünk.


A védekezés 2011-ben is folytatódott.  A belvízvédekezés sikere érdekében január, február és március hónapokban több helyszínen kellett szivattyúznunk, a szivattyútelepeken a meghibásodott gerebek, villanymotor, szállítószalag, valamint tolózár javítása is ránk várt. A 2010-es árvizes és belvizes helyreállítási munkálatokból is bőven jutott, nagyon sokféle elvégzendő feladat egységünk részére a szakaszmérnökségeink területein.
Hajdúszoboszlón faszállítást végeztünk egy alkalommal, Polgáron a 104. sz. gátőrház helyreállítása volt a feladatunk, a Berettyóújfalui szakaszmérnökség területén pedig, egyebek mellett, több helyen villanyszerelési munka, gátőrházak, védelmi központok térvilágításának javítása, a Bagamér víztározó műtárgy felújítása várt ránk.

Tiszakeszin, a gépészlakás ivóvíz ellátó rendszerének kiépítését is az MBSZ végezte el.

Mindemellett a vállalkozói tevékenység is sok munkát adott műszaki egységünknek.
Tavaly, éves szinten 147 millió forintot számláztunk ki megrendelőink felé. Sajnos ez csökkenő tendenciát mutat: 2008-ban 162 millió, 2009-ben 174 millió, 2010-ben 225 millióra rúgott ez az összeg. A gazdasági helyzetnek köszönhetően azonban tavaly nem voltak olyan nagy összegű megrendeléseink, mint az előző években.
Az előző évekhez hasonlóan 2011-ben is az ország számos pontján, sőt Romániában is dolgoztunk. 2008 után ismét kaptunk Borson és Nagyszalontán dúcolási munkát.  
Elsősorban szádlemez verési feladataink voltak, de akadt szivattyú és gereb javítás, vízszintemelés is. Sajnos olyan nagy volumenű felkéréseink, mint 2010-ben nem voltak, és elmaradt az év végi hajrá is.

Reméljük az idén, ha jobban nem is, mint tavaly - de legalább annyira - egész évben el leszünk látva munkával a mai igen nehéz gazdasági körülmények között is.

Kovács Sándorné

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.