Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Víz Világnap - Sikeresek voltak a rendhagyó órák…

2012.03.28

Gondoltad volna, hogy ahhoz, hogy 1 kg marhahúst vehess a boltban, 7000 l vizet használunk fel a növénytermesztéstől, az állatok ellátásán át a feldolgozásig? Hogy folyóvizes fogmosással 8 l vizet pazarolunk el 2-4 dl takarékos felhasználás helyett? Hogy a túlfogyasztást, pazarlást figyelembe véve 2050 körül az emberiség 30%-a vízhiánnyal küzd?


Hogy 10 millió tonnás, 700 ezer km2-es, (Magyarország területének mintegy hétszerese) szemétfolt úszik a Csendes-óceánon?

A felvetettekhez hasonló érdekes kérdések kerültek szóba a Víz Világnapja alkalmából, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatósági által szervezett rendkívüli osztályfőnöki óra keretében.

A Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium 10. A osztályos diákjai érdekes kisfilmekkel, animációkkal kísért előadás keretében szerezhettek ismereteket Földünk vízkészleteiről, a víz körforgásáról, a vízhasznosításról.

„A Világ szomjas, mert mi éhesek vagyunk!” gondolatkörhöz kapcsolódva megdöbbentő adatokkal szembesülhettünk, hogy mennyi vizet használunk fel az élelmiszerek előállításhoz. Elgondolkodtató volt a csomagolt, készételek első hallásra hihetetlen vízigénye.

Különösen hasznosak voltak a pazarlást csökkentő, egyszerűen megvalósítható gyakorlati tanácsok.

Köszönjük a TIVIZIG által biztosított lehetőséget.

Reméljük, hogy a jövőben is folytatódik a rendkívüli osztályfőnöki órák rendezése.

 

Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium 10. A

 

Összegzés:

A Víz Világnapja alkalmából a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság több, mint tíz éve rendez rendhagyó osztályfőnöki órákat. Az idén 2012. március 19-23-a között, az iskolai tanrendhez igazodva, naponta többször, negyvenöt percen át hallgattak információkat a vízről a diákok. A téma, az idei szlogennek megfelelően, az élelmiszerek feldolgozásához szükséges víz felhasználása volt. Az öt nap alatt, csak Debrecenben 988 diák hallgatta végig az előadásokat, de nagy sikere volt a kihelyezett tanórának Monostorpályiban is.

„ A világ szomjas, mert mi éhesek vagyunk”

 

Kapcsolódó galéria >>

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.