Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Jól halad a szivattyútelepek felújításának második üteme – a munkák felével már elkészültek

2012.05.02

A belvízi elöntések idején a káros vizeket a folyókba juttató szivattyútelepek a belvízvédekezés legfontosabb eszközei. A 2011 decemberében befejeződött programban 19 szivattyútelep részleges rekonstrukcióját végezték el a szakemberek. A szintén uniós finanszírozású második ütemben, részben az előző projekttel megegyező helyszíneken, 18 szivattyútelepen történnek gépészeti, villamos és építészeti beavatkozások.


tivizig_logo.pngUSZT_logo_RGB_225x70.jpg

A belvízrendszer felújítását szolgálja a „TIKÖVIZIG VÍZRENDEZÉSI FŐMŰVEK REKONSTRUKCIÓJA II./A ÜTEM” (ÉAOP-5.1.2/D1-09-2010-0006)elnevezésű projekt.
A kivitelező DH-SZERVIZ Kft. már elkészült a Tiszakeszi szivattyúház külső-belső rekonstrukciójával, ugyanitt a Tisza felőli hat db zsiliptábla is felújításra került. Az eliszaposodott bevezető csatorna kotrását is elvégezték, ezzel 5 m széles 12 m hosszú területen több méter vastag iszapot és uszadék réteget távolítottak el. Püspökladány térségében 1200 m2-en végezték el az Alsófutaki csatorna mederburkolat rekonstrukcióját, míg a Makkodi szivattyútelephez vezető 1 km hosszúságú utat zúzott kőborítással stabilizálták.
A Polgár-közeli Alsóréti szivattyútelepen 2 db gerebet újítottak fel, amelyek a vízen úszó szennyeződésnek a szivattyúba való bejutásának megakadályozását szolgálják. Kicserélték a Tiszafüredhez tartozó Támlaposi gépház nyílászáróit és teljesen felújították a Tiszadob melletti Rejei szivattyútelep szivattyúját.

Az elhasználódott gépek, villamos berendezések és épületek felújításával javul a szivattyútelepek üzembiztonsága, csökkennek a védekezési költségek és mérséklődnek a belvízkárok.

A projekt keretében megvalósuló rekonstrukció 1500 km2 vízgyűjtőre fejti ki hatását, ahol 31 település vízelvezetési feltételei javulnak. Ezen területen nő a belvízlevezetés hatékonysága, csökken a belvízvédekezés költsége.

A projekt összköltsége 386 millió Ft, a teljes befejezése 2012. július 31-re várható.

Infoblokk2_altalanos_tobbes_modositott2.jpg
Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
4025 Debrecen, Hatvan u. 8-10.
E-mail: titkarsag@tikovizig.hu
www.tivizig.hu
www.ujszechenyiterv.hu

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.