Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

TeSzedd! 2012 – összefogás a tiszta Magyarországért

2012.05.09

„TeSzedd! 2012 – Összefogás a tiszta Magyarországért” címmel nagyszabású, önkéntes hulladékgyűjtő akciót szervez a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium 2012. június 2-án (szombaton).


Az elmúlt évben első ízben, május 21-én rendezett megmozdulás célja, hogy egyetlen nap leforgása alatt az önkéntesek a lehető legtöbb illegálisan elhelyezett szeméttől tisztítsák meg az országot. Az akció sikeréhez elengedhetetlen, hogy önkormányzatok, iskolák, civil szervezetek, vállalkozások és egyéni önkéntesek sokasága mozduljon meg. Az esemény szervezője Hajdú-Bihar megyében a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG).

Az akció megyei beharangozó sajtótájékoztatóját 2012. május 9-én tartották Debrecen közelében, az Acsádi út mellett lévő egyik illegális lerakóhelynél. Tóth Attila, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke bevezetőjében azt emelte ki, hogy az akciónak elsődlegesen szemléletformáló szándéka van. A szervezők célja az, hogy a fiatalok, de az idősebbek figyelmét is felhívják arra, milyen fontos környezetünk tisztán tartása, s ezzel az illegális szemétlerakók keletkezésének megelőzése. Az alelnök felsorolása szerint megyében az idei akciót többek közt eddig a TIVIZIG, a megyei önkormányzat, a debreceni önkormányzat, a Hortobágyi Nemzeti Park, a Zöld Hatóság, a Nemzeti Környezetügyi Intézet Debreceni kirendeltsége, a Nyírerdő Zrt., a Zrínyi Miklós Vadásztársaság, az AKSD Kft., a Hajdúsági Hulladék-gazdákodási Kft., a Bihari Hulladék-gazdákodási Kft. segíti. Rajtuk kívül a polgárőrök is jelentős szerepet vállalnak majd, a debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága a diákokat mozgósítja, a Refomix Kft. közreműködése révén hajléktalanok is részt vesznek a munkában, az összegyűjtött hulladék elszállítását pedig az Agrárius Kft. is segíti.

Az idén az akció „nagykövete” Törökné Csapó Erika, a Debreceni Sportcentrum-Debreceni Sportiskola technikai igazgatója és edzője, egykori 132-szeres válogatott kézilabdázó. Mint a sajtótájékoztatón elmondta, gyakorló szülőként és edzőként egyaránt fontos feladatának tartja, hogy a gyerekeket bevonja a mostanihoz hasonló kezdeményezésekbe, s megmutassa nekik, hogy ha az emberek lakásukat, házukat rendben tartják, akkor tágabb környezetük tisztaságára is ugyanúgy figyelniük kell. Törökné Csapó Erika felidézte Oscar Wilde híres szavait is: „A természet nem a vagyontárgyunk: úgy kell átadnunk gyermekeinknek, ahogy kaptuk.”

Bara Sándor, a TIVIZIG igazgatója a múlt évi akció tényeit sorolta. Eszerint az országban 160.000 önkéntes 2000 helyszínen 2000 tonnányi hulladékot gyűjtött össze. Hajdú-Bihar megyében 32 településen 44 intézmény, 37 civil szervezet, 16 vállalkozás és közel 180 egyéni jelentkező csatlakozott, így összesen közel 4900 önkéntes 63 helyszínen számolt fel illegális hulladéklerakókat, s gyűjtött össze több mint 850 köbméternyi szemetet.

A sajtótájékoztatót követően az akciót segítő szervezetek jelen lévő képviselői kesztyűt és zsákokat ragadtak, s felszámolták a helyszínen lévő illegális hulladéklerakót.

A Hajdú-Bihar megyében 2012. június 2-án, 8.30 és 13.00 óra között zajló akciónaphoz való csatlakozás önkéntes. Tájékozódni és jelentkezni a www.teszedd.hu címen elérhető honlapon vagy a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársainál a következő e-mail címeken és telefonszámon lehet. Nagy Annamária (telefon: 06-30-967-6123; e-mail: annamaria.nagy@tivizig.hu); Potyók Judit (e-mail: judit.potyokt@tivizig.hu).

 

Link a galériához >>

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.