Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Sikeresen zárult a Teszedd…

2012.06.04

Mintegy 99t szemetet szedtek össze az önkéntesek a TeSzedd Hajdú-Bihar megyei akciójában. Előzetesen 7300 fő regisztrált és jelezte részvételi szándékát az akcióban. A szemétszedés reggelén 6249-en jelentek meg a kijelölt 85 gyűjtőponton az önkéntesek.


A TIVIZIG működési területén, a VM Környezetügyért Felelős Államtitkársága, a Belügyminisztérium és az Országos Polgárőr Szövetség által meghirdetett országos szemétszedési akció 2012. június 2-án reggel 8.30 órától 13.00 óráig tartott.

Míg tavaly, Hajdú-Biharban és néhány környező településen mintegy 5000 önkéntes jelent meg, addig az idén ez a szám több mint 1200 fővel nőtt. Annak ellenére, hogy a külterületeken szemetet szedők munkáját nehezítette a magasra nőtt fű, a tavalyi 858 köbméternyi hulladékhoz képest idén mintegy 99t szemét gyűlt össze. Csak Debrecenben 40tonnát szállított el az AKSD Kft.

Az önkéntesek szombat reggel 44 településen, 85 helyszínen vették fel a kesztyűt. Munkájukat mindenhol munkavezetők, 32 településen polgárőrök irányítják. A Polgárőrség jelentős részt vállalt az idén az akció lebonyolításában, a helyi feladatok ellátásában. A hulladékgyűjtéshez több mint 10000 zsákot és 8000 pár kesztyűt osztottak ki a szervezők.

Ahogyan tavaly, ebben az évben is az AKS Debrecen Kft., a Bihari Hulladékgazdálkodási Kft., a HHG Kft., és a Kelet-Környezet Kft. gondoskodott a hulladék aznapi elszállításáról.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság koordinációs munkáját a

  • Hortobágyi Nemzeti Park,
  • Nemzeti Környezetügyi Intézet Debreceni kirendeltsége,
  • HBM Polgárőr Szövetség, a Tiszántúli Környezetvédelmi,
  • Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség
  • HBM Önkormányzat,
  • Debrecen MJV,
  • DEHÖK,
  • Nyírerdő Zrt.,
  • Zrínyi Miklós Vadásztársaság segítette.

A TIVIZIG 107 regisztrált munkatársa a NeKI Debreceni kirendeltségének 11 dolgozójával közösen a megye négy pontján gyűjtötte a hulladékot. Megtisztították egyebek mellett a Tisza part, a Berettyó és a Keleti-főcsatorna egy részét, valamint a Fancsikai-tavak környékét.

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.