Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Megerősítik, korszerűsítik a Berettyó védtöltéseit

2012.06.06

Az árvízvédelmi fejlesztésekre kiírt pályázatok második fordulójában sikeresen pályázott a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság. A „ Berettyó védtöltések fejlesztése a Kis-sárréti és a Berettyóujfalui ártéri öblözetekben / /KEOP-2.11./2F-09-2011-0001/ elnevezésü projekt kiviteli munkálatai várhatóan szeptemberben  elkezdődnek.


tivizig_logo.pngUSZT_logo_RGB_225x70.jpg

Jelenleg a jobb és bal parton a régészeti lelőhelyek próbafeltárását végzik – közölte dr. Dani János a debreceni Déri Múzeum régésze. Ezek célja, hogy tisztázzák a lelőhelyek kiterjedését, valamint azok rétegrendjét. Eddig összesen 35 lelőhelyet szondáztak meg, amelyből 23 bizonyult pozitívnak. A szondákba eső régészeti jelenségek feltárását és dokumentálását kell elvégezni. Bakonszeg közelében az úgynevezett Remény erdő területén van egy lelőhely, egy úgynevezett lakódomb, ami védett, itt nem végezhető semmilyen roncsolással járó tevékenység. A régész aggályosnak tartja, az úgynevezett Ottomány-kultúra által létesített bronzkori lakódomb földmunkával járó bolygatását, miután ilyen típusú lelőhely kevés ismert ebből a korszakból a Berettyó völgyében.

 A két öblözetben megvalósítandó beruházás célja, hogy növeljék a biztonságot ebben a térségben – mondta Bara Sándor a TIVIZIG igazgatója, ugyanis az úgynevezett célterületen levő nemzeti vagyon értéke 32 milliárd forintra rúg. A beruházás eredményeként javul a nagyvízi meder vízszállító képessége. A töltések rekonstrukciója több mint 42 kilométer hosszúságban történik meg és 27 kilométer hosszon a töltés szilárd burkolatot kap. Ahol szükséges, a töltéseket az előírásoknak megfelelő magasságúra építik. Felújítják a védelmi központokat, a gátőrtelepeket. Az elöregedett zsilipeket felújítják, biztonságosabbá teszik.

A beruházás 2015-ben fejeződik be. A költsége több mint három és félmilliárd forint. A számítások szerint ez az árvízvédelmi fejlesztés több évtizedre nyújt biztonságot a térségben élő több mint 69 ezer embernek.

A beruházás az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

Infoblokk2_altalanos_tobbes_modositott2.jpg
Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
4025 Debrecen, Hatvan u. 8-10.
E-mail: titkarsag@tikovizig.hu
www.tivizig.hu

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.