Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Megújultak a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság szivattyútelepei – befejeződött a második ütem kivitelezése

2012.06.12

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság 28 db szivattyútelepet üzemeltet. Belvízi elöntések esetén nagyrészt ezek juttatják a folyókba a káros vizeket. A 2011 decemberében befejeződött első ütem során 19 szivattyútelep részleges rekonstrukcióját végezték el a szakemberek. A most véget ért, szintén uniós finanszírozású második ütemben, részben az előző projekttel megegyező helyszíneken, 18 szivattyútelepen végeztek gépészeti, villamos és építészeti beavatkozásokat. Így a két ütemben végrehajtott munkák során az igazgatóság kezelésében lévő szivattyútelepek többsége megújult, jelentősen növelve a térségben a belvízbiztonságot.


tivizig_logo.pngUSZT_logo_RGB_225x70.jpg

A projekt hosszú távú célja a belvízi elöntések nagyságának és idejének csökkentése, a károkozások és a védekezési költségek mérséklése.

A TIVIZIG kezelésében levő szivattyútelepek üzemelése kihatással van a hozzá kapcsolódó teljes vízgyűjtő belvízmentesítésére, így az önkormányzati, a társulati és az egyéb kezelésben levő vízelvezető művek üzemeltetésére is. Üzemképességük megőrzése ezért rendkívül fontos. Belvízvédekezés alatt történő meghibásodás esetén a kieső kapacitás pótlása rendkívül költséges, ugyanakkor védekezési körülmények között végrehajtott javítás, vagy lehetetlen, vagy jóval többe kerül, mint a védekezési időszakon kívül elvégzett felújítás.

A rekonstrukció során 18 szivattyútelep gépészeti, építész és villamos jellegű felújítása történt meg. Az összetett kivitelezői feladatok során a DH-SZERVIZ Kft. többek között beépített 13 búvárszivattyút, felújított 11 szivattyút és több szivattyúház külső-belső rekonstrukcióját is elvégezte. Néhány helyen szükség volt a mederburkolatok helyreállítására és a vízen úszó szennyeződések szivattyúba való bejutásának megakadályozását szolgáló gerebek felújítására. A változatos feladatok között szerepelt még út-stabilizálás, kerítés-építés, zsiliptábla javítás és nyílászárók cseréje is.

Az elhasználódott gépek, villamos berendezések és épületek felújításával javult a szivattyútelepek üzembiztonsága, lehetővé téve a védekezési költségek csökkenését és a belvízkárok mérséklődését.

A 386 millió Ft összköltségű projekt keretében megvalósuló rekonstrukció 1500 km2 vízgyűjtőre fejti ki hatását, ahol 31 település vízelvezetési feltételei javulnak. Ezen területen nő a belvízlevezetés hatékonysága, csökken a belvízvédekezés költsége.

Infoblokk2_altalanos_tobbes_modositott2.jpg
Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
4025 Debrecen, Hatvan u. 8-10.
E-mail: titkarsag@tikovizig.hu
www.tivizig.hu
www.ujszechenyiterv.hu

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.