Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Újabb munkát hozott az ősz

2012.11.20

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Műszaki Biztonsági Szolgálata egy újabb vállaklozási munkát nyert el az ősszel. Szeptember végétől a Bükki Nemzeti Park területén a „Vizes élőhelyek rekonstrukciója a BNPI működési területén: A Dél – Borsodi tájegység tájrehabilitációja II. ütem” elnevezésű projektben mintegy 90 db műtárgyat kell megépítenie.


Aki még nem járt a Bükki Nemzeti Parkban, az leginkább a Hortobágyra asszociálva képzelheti el a Dél-Borsodi tájegységet. Sík vidék sok vizes élőhellyel. A nyári rendkívül száraz, aszályos időjárás miatt a mező jellemzően száraz volt a munka megkezdésekor. A nagyobb műtárgyak elkészítése lett az elsődleges feladat, mivel a csapadékos időjárás beköszönte esetén ezeknél a pontoknál vízállások, vízfolyások alakulhatnak ki, ezzel megnehezítve az építési munkát. Az időjárás többé-kevésbé kegyes volt hozzánk, így a munka nagy része elkészült az esős idő beköszönte előtt. Sajnos a munkakezdés technikai ok miatt csúszott, ezért a 90 darab áteresz illetve tiltó műtárgyból máig 20 darabot sikerült megépíteni. A hatvanas, nyolcvanas illetve ezres átereszek megépítésére éppen a vízvisszatartás, a vizes élőhelyek kialakítása miatt van szükség a Dél-Borsodi tájegységben. A munkákat 2013. november 1-ig kell befejeznie az MBSZ-nek. Nehezíti a feladatot az, hogy figyelembe kell venni a természetvédelmi szempontokat a nemzeti park területén, ezért a munkákat jövő év júliusától lehet ismét folytatni a térségben.

Kapcsolódó galéria >>

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.