Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Svájci támogatásból korszerűsítették a Tisza árvízvédelmi tervét

2013.01.17

Befejeződött az első, a Svájci-Magyar Együttműködési Program támogatásával megvalósított árvízvédelmi infrastruktúrát fejlesztő projekt Magyarországon. A program során a közös Tisza szakasz védelmi terveit aktualizálta és korszerűsítette a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) és az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG). A fejlesztés eredményeként a két szervezet a jövőben nemcsak összehangolja a Tiszát érintő árvízvédelmi munkálatokat, hanem már az árvizek előtti időszakra is kiterjeszti az együttműködést.


A Svájci-Magyar Együttműködési Program támogatását felhasználva aktualizálták a TIVIZIG és az ÉMVIZIG közös Tisza szakaszának védelmi terveit. A munkálatok során a legkorszerűbb informatikai eszközök valamint távérzékelési-térinformatikai technológiák felhasználásával átdolgozták a korábbi – papír alapú - terveket. 

A fejlesztést az indokolta, hogy az adatbázis az elmúlt évtizedekben korszerűtlenné vált. A munkálatok során digitális terepmodellt készítettek a TIVIZIG és az ÉMVIZIG tiszai töltéseiről. A felmérés során légi adatfelvételezést, légi és terepi adatgyűjtést, adatfeldolgozást, árvízi elöntési szimulációs modellezést és biomassza-tömegbecslést is végeztek.

A korszerűsítés eredményeként olyan digitális adatbázis jött létre, mely pontosabb, könnyebben és gyorsabban áttekinthető és kezelhető, mint a korábbi papír alapú tervek. Így az árvizek megelőzése és az esetleges kárelhárítás is gyorsabbá, hatékonyabbá válik, miközben jelentősen csökkenhetnek az árvízvédekezés költségei is. 

A fejlesztés révén 52 település, csaknem 150 ezer lakosának mindennapjai váltak biztonságosabbá.

A projekt teljes költsége több, mint 93 millió forint volt, ami tartalmaz mintegy 80 millió forint svájci hozzájárulást, valamint 13 millió forint nemzeti önerőt.

A projekttel kapcsolatos további információk www.tivizig.hu honlapon érhetők el.

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.

www.swiss-contribution.admin.ch/hungary 

http://www.nfu.hu/svajci_hozzajarulas

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.