Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Vizes Élőhelyek Világnapja

2013.02.04

A Vizes Élőhelyek Világnapját minden évben február 2-án ünnepeljük. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága az idén tudományos konferenciát rendezett ezen a napon a Debreceni Akadémiai Bizottság Székházában. A rendezvényt Kovács Péter vízügyi helyettes államtitkár nyitotta meg.


1971. február 2-án az iráni Ramsar városában 18 ország képviselője aláírásával hozott létre egy új egyezményt a "Nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen mint a vízimadarak élőhelyeiről", amelynek a legfontosabb célja a vizes élőhelyek megőrzése volt. A Ramsari Egyezmény február 2-át a vizes élőhelyek világnapjává nyilvánította. Magyarország 1979-ben csatlakozott az egyezményhez, amelynek jelenleg 164 ország a tagja.

Kovács Péter vízügyi helyettes államtitkár hangsúlyozta: Magyarország területének 2,5 százaléka, mintegy 250 ezer hektár nemzetközileg is jelentős vizes élőhely. A Kárpát-medencében az utóbbi csaknem száz évben a többi között a folyószabályozások nyomán a vizes élőhelyek 90 százaléka eltűnt - tette hozzá.

A vizes élőhelyek megőrzésében viszont nagyon jelentős a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság idén augusztusban befejeződő fejlesztése a Bakonszegi tározónál. Bara Sándor a TIVIZIG igazgatója erről beszélt előadásában. Hangsúlyozta: a fejlesztésnek nemcsak az a jelentősége, hogy megújultak a tározó vízszabályozó műtárgyai. A beavatkozásnak köszönhetően egyebek mellett újabb vízimadár fajok jelentek meg a térségben. A Bakonszegi tározó a továbbiakban fontos szerepet kap a hazai veszélyeztetett vízimadár fajok megőrzésében valamint pihenőhelyet teremt a vonuló vízimadarak számára is.

 

Galéria >>

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.