Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Megkezdődött a vízrendezési főművek rekonstrukciójának harmadik üteme

2013.02.25

A rekonstrukciós munkák a Hortobágyi, a Hamvas-Sárréti, a Berettyó-Sebes-Körös közti és a Kálló-Alsónyírvízi tájegységeket érinti. A globális éghajlatváltozás miatt a belvizek előfordulási valószínűsége egyre gyakoribb, így egyre nagyobb számú belvízi elöntésre lehet számítani az érintett tájegységek mélyebben fekvő részein.


Ez indokolja a főművi belvízelvezető hálózat legkritikusabb szakaszainak helyreállítását rövid távon, hosszú távon pedig a projekt célja a belvízi elöntések nagyságának és idejének csökkentése, a főművek védelmi képességének megőrzése, a károk mérséklése, a védekezési költségek csökkentése.

A projekt által érintett vízgyűjtő 2074 km2, ahol 39 település 443 ezer lakosa él, nagy részük hajdú-bihari.

A statisztika szerint az utóbbi tíz évben ebben a térségben 201 alkalommal kellett első fokú, 137 alkalommal másodfokú, 24 esetben pedig harmadfokú belvízvédelmi készültséget elrendelni. E tíz év alatt a TIVIZIG-nél átlagosan évente 106 napot voltak belvízvédelmi készültségben a vízügy szakemberei, szivattyúi, gépei.

A munkák során 11 belvízcsatorna rekonstrukciója, valamint 9 vízátvezető (bújtató) műtárgy iszaptalanítása valósul meg. A rekonstrukció által érintett csatorna hossza több mint 76 kilométer. A csatornák vízszállító képessége jelenleg 9.2 köbméter másodpercenként, amely a beavatkozás után eléri a vízjogilag engedélyezett 15.3 köbméter másodpercenkénti értéket.

A projekt, amelynek befejezési határideje 2013. október 31, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg. Az Európai Unió és a magyar állam által nyújtott támogatás összege 396 442 164 forint.

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.