Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Egyeken indult a Tisza - projekt

2013.03.25

2013. március 20-án az Egyeki szivattyútelepen rendezte meg a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság a „Tiszai védvonalfejlesztések a Tisza bal parton Tiszafüred és Rakamaz között „ elnevezésű projekt nyitó rendezvényét.


Az ünnepségen Kocsis Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnökhelyettese beszédében azt emelte ki, hogy tévedés azt hinni, hogy a megye, mert bár szerencsére nem érték nagy árvizek, ez nem jelenti azt, hogy ne lenne fenyegetett az áradásoktól. A védelmi töltések kiépítettsége helyenként elmarad az előírtaktól. Mint mondta, ezt a régi adósságot törleszti a most induló beruházás.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság főosztályvezető helyettese Dobi László arról beszélt, hogy a korábbi évtizedekhez képest szakítottak azzal a védekezési stratégiával, hogy a gátak magasságát növelték. A paradigmaváltás bekövetkezett a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztésével, és ehhez illeszkedik a TIVIZIG működési területén most kezdődő Tisza-projekt is.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője, Bara Sándor igazgató ismer-tette az Igazgatóság nagyszabású fejlesztéseit. Elmondta: most zárult az úgynevezett svájci projekt, elindult a Berettyó-beruházás, a ROP harmadik üteme, és most kezdődik a Tisza –projekt megvalósítása is. Bara Sándor beszéde végén átadta a területet a kivitelezőnek, az A-Híd Építő Zrt. ügyvezető igazgatójának, Orosz Károlynak, aki azt mondta: eddigi referenciáik kötelezik őket a jó minőségű és határidőre történő munkavégzésre. Ehhez azonban kérik a beruházók, és a közreműködők támogatását.

Az ünnepség végén leleplezték a projektnyitó alkalmából a szivattyúház falán elhelyezett emléktáblát, ezzel is megörökítve a projektnyitó eseményét.

Ezután a résztvevők megtekintették a polgári szakaszmérnökség vezetőjének, Kincses Dánielnek a kalauzolásával, szakszerű ismertetésével az egyeki szivattyútelepet.

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.