Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Másodfokú készültség a Hortobágy- Berettyón

2013.03.26

A Hortobágy-Berettyó vízszintje tegnap reggel óta egy centimétert csökkent.  Borznál ma reggel 309 centiméter volt a vízállás. Továbbra is másodfokú készültség van a folyón.


Belvízvédelem

A TIVIZIG területén tegnap 0,9 - 10,8 milliméter csapadék hullott.   A legtöbb, 10,8 milliméter Hajdúböszörményben. Tegnap csak minimálisan változott, nőtt az elöntés mértéke. Jelenleg összesen 16 550 hektár áll víz alatt, melyből 3 200 ha vetés, 

3 300 ha szántó, 6 950 ha rét-legelő.

A védelmi fokozatok nem változtak. A 12 belvízvédelmi szakaszból továbbra is 8 szakaszon védekezünk. Másodfokú a készültség a Tiszai-felső, Tiszai-alsó és a Tiszai-középső szakaszokon, a Hamvas-Sárréten valamint a Kadarcs –Karácsonyfoki szakaszon, első fok van érvényben a Berettyó-alsó és a Berettyó-felső illetve a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság 15 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek több, mint 1,9 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. A Tisza és a Hortobágy-Berettyó mellett folyamatosan, napi 24 órán át szivattyúzunk.  

A védekezésben összesen 104 fő vett részt.


Debrecen, 2013. március 26.

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.