Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Rekordokat döntöget a márciusi csapadék

2013.03.27

A márciusi csapadék területi átlagának háromszorosa, 95,3 milliméter hullott le eddig a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. A 27 mérőállomás közül 15-ben vagyunk túl a havi átlag háromszorosán. Hajdúböszörmény, Hajdúsámson, Nyíradony és Nyírábrány településeken, valamint a Debrecen –Bánk  mérőállomáson  a márciusban eddig lehullott csapadék már a négyszerese a 29,3 milliméteres területi átlagnak.


A meteorológiai előrejelzés a hétvégére további 20 milliméter csapadékot jósol térségünkben. Ha ez a mennyiség tényleg leesik, akkor ez azt jelenti, hogy a hónap utolsó hetében további átlagosan egy március havinak megfelelő csapadék éri térségünket.

2010 nagyon csapadékos év volt Magyarországon. Ha 2010 januárig visszamenőleg vizsgáljuk az adatokat, még akkor sem volt olyan hónap, hogy a saját havi átlagához képest ennyire sok hó illetve eső essen.

Balmazújváros a rekorder, ahol ebben a hidrológiai évben – amely november egytől október végéig tart – a márciusig várható 161 milliméterrel szemben már 352 milliméter csapadék hullott. Már most 4 havi többlete van. A város egyébként 2010 óta rekorder, az utóbbi időben ugyanis a TIVIZIG működési területén minden évben ott esett a legtöbb csapadék.

Árvízvédelem

A Hortobágy-Berettyón továbbra is másodfokú készültség van életben. Borznál ma reggel 306 centiméter volt a vízállás.

Belvízvédelem

A TIVIZIG területén tegnap ismét nőtt az elöntés mértéke. Jelenleg összesen17 050 hektár áll víz alatt, melyből 3 250 ha vetés,  3 350 ha szántó, 7 200 ha rét-legelő. A talaj felső rétege telítődött, így a vízbefogadó képességük jelenleg minimális.  

A védelmi fokozatok nem változtak. A 12 belvízvédelmi szakaszból továbbra is 8 szakaszon védekezünk. Másodfokú a készültség a Tiszai-felső, Tiszai-alsó és a Tiszai-középső szakaszokon, a Hamvas-Sárréten valamint a Kadarcs –Karácsonyfoki szakaszon, első fok van érvényben a Berettyó-alsó és a Berettyó-felső illetve a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság 14 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek több, mint 1,6 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A védekezésben összesen 102 fő vett részt.


Debrecen, 2013. március 27.

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.