Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.03.28

Árvízvédelem

A Hortobágy-Berettyón továbbra is másodfokú készültség van életben. Borznál ma reggel 307 centiméter volt a vízállás.


Belvízvédelem

A TIVIZIG területén tegnap ismét nőtt az elöntés. Jelenleg összesen17 500 hektár áll víz alatt, melyből 3 300 ha vetés,  3 500 ha szántó, 7 400 ha rét-legelő. A talaj felső rétege telítődött, így a vízbefogadó képességük jelenleg minimális.  

A védelmi fokozatok nem változtak. A 12 belvízvédelmi szakaszból továbbra is 8 szakaszon védekezünk. Másodfokú a készültség a Tiszai-felső, Tiszai-alsó és a Tiszai-középső szakaszokon, a Hamvas-Sárréten valamint a Kadarcs –Karácsonyfoki szakaszon, első fok van érvényben a Berettyó-alsó és a Berettyó-felső illetve a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság 17 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek mintegy 1,7 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A védekezésben összesen 106 fő vett részt.


Debrecen, 2013. március 28.

 

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.