Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.03.29

Árvízvédelem

A Hortobágy-Berettyón továbbra is másodfokú készültség van életben. Borznál ma reggel 305 centiméter volt a vízállás. A folyó lassan apad.


Belvízvédelem

Az elmúlt napon működési területünkön   0-0,8 mm csapadék volt.  A legtöbbet, 0,8 millimétert Hajdúszoboszlón mérték.

A TIVIZIG területén tegnap 1100 hektárral nőtt az elöntés. Jelenleg összesen18 600 hektár áll víz alatt, melyből 3 450 ha vetés,  3 750 ha szántó, 7 850 ha rét-legelő. A talaj felső rétege telítődött, így a vízbefogadó képessége jelenleg minimális.  

A védelmi fokozatok nem változtak. A 12 belvízvédelmi szakaszból továbbra is 8 szakaszon védekezünk. Másodfokú a készültség a Tiszai-felső, Tiszai-alsó és a Tiszai-középső szakaszokon, a Hamvas-Sárréten valamint a Kadarcs –Karácsonyfoki szakaszon, első fok van érvényben a Berettyó-alsó és a Berettyó-felső illetve a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság 16 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek több, mint 1,5 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A védekezésben összesen 103 fő vett részt.

 

Debrecen, 2013. március 29.

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.