Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.03.30

Ismét áradnak a folyóink 

Tegnap átlagosan 18 milliméter csapadék hullott a TIVIZIG működési területén. Ebben a hónapban az eddig lehullott összes csapadék 116 milliméter négyszerese a sokéves márciusi átlagnak. Vasárnapra újabb 20 milliméter langyos esőt jelez előre a meteorológia. Tegnap egyébként Bánkon hullott a legtöbb csapadék 21, 8 milliméter.


Az újabb esők hatására ismét valamennyi folyó áradni kezdett működési területünkön. Készültség egyelőre továbbra is csak a Hortobágy-Berettyón van. Borznál ma reggel több, mint 10 centimétert emelkedett a vízállás, 316 centimétert mutatott a vízmérce. A folyón továbbra is másodfokú készültség van életben. 

Egy nap alatt 3 200 hektárral nőtt az elöntés 

Ma 10.00 órától másodfokú belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a Berettyó alsó belvízvédelmi szakaszon. 

Így a 12 belvízvédelmi szakaszból ugyan továbbra is 8 szakaszon védekezünk, de ebből hat szakaszon van másod-, kettőn pedig elsőfokú készültség életben. Másodfokú a készültség a Tiszai-felső, Tiszai-alsó és a Tiszai-középső szakaszokon, a Hamvas-Sárréten valamint a Berettyó-alsó és a Kadarcs –Karácsonyfoki szakaszokon, első fok van érvényben és a Berettyó-felső illetve a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszokon. 

Jelenleg összesen 21 800 hektár áll víz alatt, melyből 4 300 ha vetés, 4 600 ha szántó, 8 750 ha rét-legelő. A talaj felső rétege telítődött, így a vízbefogadó képessége jelenleg minimális. 

Az igazgatóság 17 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek több, mint 1,7 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. 

A védekezésben összesen 102 fő vett részt. 

Debrecen, 2013. március 30. 

                                                                                                           Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.