Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.03.31

Elsőfokú készültség a Berettyón 

Ma reggel 10.00 órától elsőfokú készültséget rendelt el a Tiszántúli Vízügy Igazgatóság a Berettyó folyó teljes magyarországi szakaszán. A Pocsajnál reggel mért vízszint 427 centiméter volt.


Működési területünkön valamennyi folyó árad. 

A Hortobágy-Berettyó tegnap óta 16 centimétert emelkedett, Borznál ma reggel 332 centimétert mutatott a vízmérce. Mindössze 18 centiméterrel van alatta a III. fok elrendeléséhez szükséges 350 centiméteres vízállásnak. Ha a tendencia folytatódik a folyón holnap el kell rendelni a magasabb védelmi fokozatot. Jelenleg másodfokú készültség van életben. 

Újabb szakaszon van készültség 

Tegnap másodfokú készültséget kellett elrendelni a Kösely–alsó belvízvédelmi szakaszon.

Így ma már a 12 belvízvédelmi szakaszból 9 szakaszon védekezünk, ebből hét szakaszon van másod-, kettőn pedig elsőfokú készültség életben. Másodfokú a készültség a Tiszai-felső, Tiszai-alsó és a Tiszai-középső szakaszokon, a Hamvas-Sárréten, a Berettyó-alsó és a Kadarcs –Karácsonyfoki szakaszokon, valamint az újonnan elrendelt Kösely–alsó belvízvédelmi szakaszon. Első fok van érvényben a Berettyó-felső illetve a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszokon. 

Jelenleg összesen 24 800 hektár áll víz alatt, melyből 5 050 ha vetés, 5 200 ha szántó,

9 800 ha rét-legelő. A talaj felső rétege telítődött, így a vízbefogadó képessége jelenleg minimális. 

Az igazgatóság 20 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek több, mint 2,6 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. 

A védekezésben összesen 112 fő vett részt.

  

Debrecen, 2013. március 31.

 

                                                                                                           Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.