Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.04.01

Elsőfokú készültség a Kálló mentén

 Ma reggel 8.00 órától elsőfokú készültséget rendelt el a Tiszántúli Vízügy Igazgatóság a a Kálló-menti árvízvédelmi szakaszon. Berettyóújfalunál reggel 6.00 órakor 370 centiméter volt a vízállás.

 

 


A Berettyón továbbra is I. fokú az árvízvédelmi készültség. A Pocsajnál reggel mért vízszint 459 centiméter volt. Közelíti a másodfokot. 

A Hortobágy-Berettyó tegnap óta további 15 centimétert emelkedett, Borznál ma délelőtt 347 centimétert mutatott a vízmérce. Mindössze 3 centiméterrel van alatta a III. fok elrendeléséhez szükséges 350 centiméteres vízállásnak.Jelenleg másodfokú készültség van életben. Működési területünkön valamennyi folyó árad. 

Belvízvédelem  

Tegnap óta 1200 hektárral nőtt az elöntött terület a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg összesen 26 200 hektár áll víz alatt, melyből 5 450 ha vetés, 5 500 ha szántó, 10 300 ha rét-legelő. A talaj felső rétege telítődött, így a vízbefogadó képessége jelenleg minimális. 

A 12 belvízvédelmi szakaszból továbbra is 9 szakaszon védekezünk, ebből hét szakaszon van másod-, kettőn pedig elsőfokú készültség életbenMásodfokú a készültség a Tiszai-felső, Tiszai-alsó és a Tiszai-középső szakaszokon, a Hamvas-Sárréten, a Berettyó-alsó és a Kadarcs –Karácsonyfoki szakaszokonvalamint az újonnan elrendelt Kösely–alsó belvízvédelmi szakaszon. Első fok van érvényben a Berettyó-felső illetve a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszokon. 

Az igazgatóság 20 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek mintegy 3,4 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. 

A védekezésben összesen 135 fő vett részt.

 

Debrecen, 2013. április 1.

 

                                                                                                            Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.