Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.04.02

Harmadfokú készültség a Hortobágy-Berettyón 

Ma reggel 8.00 órától harmadfokú készültséget rendelt el a Tiszántúli Vízügy Igazgatóság a Hortobágy-Berettyón. Borznál 352 centiméter volt a vízállás. A folyó tovább árad.


A Berettyó torkolatnál ugyancsak emelni kellett a folyón a védelmi szintet. Reggel 6.00 órás 438 centiméteres vízállásnál, másodfokra emeltük a készültséget. Az áradás folytatódik. A folyó felső szakaszán továbbra is I. fokú az árvízvédelmi készültség. A Pocsajnál reggel mért vízszint 444 centiméter volt. A folyó ezen a szakaszon apad. 

Az elmúlt hónapban a sokéves márciusi átlag csapadék 430 százaléka hullott le a TIVIZIG működési területén. 

Belvízvédelem 

Tegnap óta 200 hektárral nőtt az elöntött terület a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg összesen 26 400 hektár áll víz alatt, melyből 5 500 ha vetés,  5 550 ha szántó, 10 300 ha rét-legelő. A talaj felső rétege telítődött, így a vízbefogadó képessége jelenleg minimális. 

A 12 belvízvédelmi szakaszból továbbra is 9 szakaszon védekezünk, ebből hét szakaszon van másod-, kettőn pedig elsőfokú készültség életben. Másodfokú a készültség a Tiszai-felső, Tiszai-alsó és a Tiszai-középső szakaszokon, a Hamvas-Sárréten, a Berettyó-alsó és a Kadarcs –Karácsonyfoki szakaszokon, valamint az újonnan elrendelt Kösely–alsó belvízvédelmi szakaszon.  Első fok van érvényben a Berettyó-felső illetve a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszokon. 

Az igazgatóság 20 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek mintegy 4 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. 

A védekezésben összesen 152 fő vett részt. 

Debrecen, 2013. április 2.

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.