Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Tájékoztató

2013.04.03

Elsőfokú készültség a Tiszán 

Ma reggel 8.00 órától elsőfokú készültséget rendelt el a Tiszántúli Vízügy Igazgatóság a Tisza bal parton Tiszafüred és Rakamaz között. Reggel 6.00 órakor Tokajnál 633 centiméter volt a vízállás. A folyó tovább árad.


A Hortobágy-Berettyón maradt a harmadfokú készültség. Borznál reggel 358 centiméter volt a vízállás. 

A Berettyón, a torkolatnál továbbra is másodfokú a készültség. Szeghalomnál tegnap óta 20 centimétert emelkedett a víz szintje. Reggel 6.00 órakor itt 458 centiméter volt a vízállás. Az áradás folytatódik. A folyó felső szakasza apad. Továbbra is I. fokú az árvízvédelmi készültség. A Pocsajnál reggel mért vízszint 415 centiméter volt. 

Újabb belvízvédelmi szakaszon van készültség 

Tegnap az Alsó-nyírvíz- Kati-éri belvízvédelmi szakaszon kellet elsőfokú készültséget elrendelni.

Ezzel a12 belvízvédelmi szakaszból tízre nőtt a védekezésbe bevont területek száma.

A Berettyó –felső belvízvédelmi szakaszon tegnap elsőről másodfokra emeltük a védelmi szintet.

Jelenleg tehát nyolc szakaszon van másod-, kettőn pedig elsőfokú készültség életben. Másodfokú a készültség a Tiszai-felső, Tiszai-alsó és a Tiszai-középső szakaszokon, a Hamvas-Sárréten, a Berettyó-alsó és Berettyó-felső, a Kadarcs –Karácsonyfoki szakaszokon, valamint a Kösely–alsó belvízvédelmi szakaszon.  Első fok van érvényben az Alsó-nyírvíz- Kati-éri illetve a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszokon. 

Tegnap óta 400 hektárral nőtt az elöntött terület a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén. Jelenleg összesen 26 800 hektár áll víz alatt, melyből 5 750 ha vetés,  5 650 ha szántó, 10 350 ha rét-legelő. A talaj felső rétege telítődött, így a vízbefogadó képessége jelenleg minimális. 

Az igazgatóság 21 db szivattyútelepet üzemeltetett tegnap. A szivattyútelepek mintegy 4 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. 

A védekezésben összesen 185 fő vett részt. 

Debrecen, 2013. április 3.

Bara Sándor

Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.